Ghidul începătorului în AIP

M-am gândit să scriu acest material pentru a veni în ajutorului celor la început de drum în Marea Schimbare. Știu cât poate fi de înfricoșător să auzi că trebuie să-ți schimbi obiceiurile alimentare de la rădăcină. Dar dacă ai ajuns aici înseamnă că și tu treci prin numeroase simptome ale bolilor autoimune care, practic, îți fac viața un chin. Dieta Protocolul Autoimun (AIP) te poate ajuta să-ți aduci bolile în remisie. O afirmație deloc exagerată, ci probată științific!


Cu ce să începi?
Cu studiul individual! Nu aștepta ca vreun medic specialist (endocrinolog, dermatolog, reumatolog, neurolog, etc) să-ți spună asta. Știm cu toții cum funcționează sistemul medical, și crede-mă că nici în alte țări nu e cu mult diferit. În sensul că medicina tradițională (alopată) tratează corpul pe bucăți, fără să facă corelații prea multe/dese între diverse simptome. De aceea expresia că tu ești cel mai bun medic al tău nu este departe de adevăr. Dar ca să ajungi acolo, e nevoie să citești, să te documentezi. 

Care ar fi (re)sursele cele mai potrivite?
În primul și în primul rând îți recomand câteva cărți de căpătâi:

Autoarea, medic de profesie, amintește de toate bolile autoimune, corelându-le cu simptomele inflamatorii. Metoda Myers reprezintă pașii propuși de ea pentru detoxificarea organismului și dieta specială. 
Doctorița Myers, după ce a fost dezamăgită de medicina alopată, fiind nevoită să accepte (din lipsă de alte soluții la acea vreme) extirparea propriei glande tiroide, s-a folosit de suferința ei pentru a trata pacienții la modul holistic. Adică așa cum și-ar fi dorit ea însăși să fie tratată, la vremea ei. 
 În prezent deține un cabinet de medicină funcțională, dar și o companie de produse/suplimente atent fabricate (fără excipienți dăunători) de care bolnavii autoimuni au atâta nevoie pe lângă dietă. 
Personal am rezonat cel mai bine cu această carte și, așa cum am mai spus pe parcursul acestui blog, a devenit a doua „Biblie” pentru mine

Dr. farm. Izabella Wentz este cercetătoare în domeniul farmaciei clinice și consultantă internațională pentru problematica tiroiditei Hashimoto. Diagnosticată cu Hashimoto la 27 de ani, dr. farm. Izabella Wentz cunoaște atât efectele bolii, cât și limitările medicației. Cheia însănătoșirii, susține ea, presupune schimbarea stilului de viață. 

Aceeași autoare, în Protocolul terapeutic pentru tiroidita Hashimoto, dr Izabella Wentz oferă un tratament testat, care a ajutat zeci de mii de persoane să se simtă mai bine – în doar 90 de zile.

După ce ați intrat în etapa de reintroduceri, aveți nevoie de această carte:
Doctorița Sarah Ballantyne (cunoscută ca și The Paleo Mom) - motivată de propria ei boală autoimună și experimentând dieta AIP, s-a folosit de doctoratul ei în biofizică medicală pentru a cerceta, rafina și a scrie mai pe larg despre acest protocol alimentar. AIP - așa cum e cunoscut în ziua de azi, este în cea mai mare măsură rezultatul muncii ei.

În aceste pagini, vei descoperi:
- Declanşatorii bolii tale şi cum să îi eviţi
- Ce alimente îţi vindecă organismul
- Cum să îţi reglezi sistemul imunitar cu ajutorul dietei
- Cum să îţi administrezi somnul, stresul şi activitatea fizică pentru a promova cea mai bună stare de sănătate

Nu e nevoie să le cumperi chiar pe toate, dacă nu-ți permiți investiția. Prima și ultima sunt suficiente, dar pentru o mai bună informare & comparare, merită citite și celelalte.

Nu uita apoi de grupurile de sprijin de pe Facebook
➤ dacă suferi de Tiroidită autoimună, îți recomand cu căldură Hashimoto Romania/. La secțiunea „fișiere” vei descoperi multe informații folositoare despre analize, teste, tratamente, medici, etc.
➤ dacă dorești să schimbi păreri despre dieta Protocolul Autoimun sau să afli rețete care te pot ajuta să implementezi mai ușor schimbarea, înscrie-te aici:

La început te vei simți copleșit de mulțimea de informații cu care vei intra în contact. E ceva firesc. Vei avea nevoie de o pauză, pentru a „digera” toate aceste informații, pentru a da voie creierului să le ordoneze și integreze. 
Vei fi surprins să observi, deși încă nu ai început propriu-zis dieta, cum creierul tău va începe să-ți dicteze relația ta cu alimentele, în funcție de cele citite. Te vei uita cu alți ochi la mâncarea cu care erai obișnuit, iar încet-încet corpul tău îți va semnale că nu le mai dorește. Atunci e momentul să treci la pasul următor. 

Colaborarea cu familia
Pentru o mai bună funcționare a dietei, este esențial să discuți cu membrii familiei tale de la bun început. Arată-te interesat(ă) & entuziasmat(ă) despre informațiile descoperite din cărți, despre faptul că în sfârșit ai găsit răspuns la multe din problemele tale. Ai mare nevoie de sprijinul familiei, pentru că această schimbare îi va afecta și pe ei. Dacă mai ai persoane bolnave (supraponderale) în familie, acum e momentul să le explici beneficiile acestei diete și pentru ei. În cazul în care se arată reticenți, spune-le că va fi dificil să susțineți financiar două stiluri de alimentație și roagă-i să încerce și ei alături de tine. S-ar putea să ai surpriza ca, pe parcurs, să le placă noul tău mod de a pregăti hrana.
 Dacă ceilalți membri ai familiei sunt sănătoși, încearcă să le explici că vei avea nevoie de tot sprijinul lor moral pentru a te susține în această mare schimbare. 
Pentru a-i face să înțeleagă mai bine prin ceea ce treci, îți recomand să le dai spre lectură două articole:

Organizarea
Acesta este un pas esențial pentru bunul mers al dietei! Aici e nevoie de o muncă de câteva zile. 
Cumpără-ți un dosar cu șine și un caiet mare. Vei avea nevoie și de un perforator. 
Dacă ai acasă imprimantă, totul va fi mai ușor. Dacă nu, va trebui cumva să te descurci să printezi undeva mai multe materiale.
Pentru ca să convingi mentalul că ești foarte hotărâtă să faci acest pas, am compus un formular de angajament pe care ți-l recomand să-l salvezi în device-ul tău și să-l printezi (descarcă-l de aici). Completează-l cu numele, data, semnătura și păstrează-l undeva la vedere (ex. prins de frigider). De fiecare dată când vei avea tendința să renunți, recitește-l și îți va da putere să mergi mai departe.
Apoi, începe printarea listelor alimentelor permise și a celor interzise; îți ofer două surse:

Apoi cu rețetele
Dacă te descurci bine în limba engleză, găsești pe internet o mulțime de surse, bloguri sau chiar canale de Youtube. 
Dacă vrei strict în limba română, ai la dispoziție trei bloguri:
2. Elena's recipes (unele sunt rețete AIP, unele Paleo)
3. Dieta pentru sănătate (adică blogul de pe care citești acum).

Odată ce ai început să citești rețetele AIP, vei descoperi că ai nevoie de câteva ustensile și produse speciale. Și să-ți faci noi liste, intitulate: „cămara AIP” și „bucătăria AIP”.


Cu siguranță te vei întreba de ce să cumpăr ustensile pe care le am deja? Dieta Protocolul Autoimun cere o atenție sporită la posibilitatea de contaminare cu gluten. Da, ai auzit bine. Chiar dacă nu ești celiac, prezența urmelor de gluten poate să-ți declanșeze procesul inflamator și chiar și crize/simptome deranjante. De aceea se impune schimbarea tocătoarelor/planșetelor pe care ai lucrat aluaturi din făinuri ce conțineau gluten. La fel și lingurile de lemn sau chiar tigăile/tăvile. Dacă ai posibilitatea, ia-ți unele noi. Dacă vei fi nevoit(ă) să gătești în paralel, pentru alți membri ai familiei, atunci încearcă să păstrezi ustensilele tale separate de restul. 
Dacă vei găti doar conform dietei AIP și pentru alt membru al familiei, donează tot ce nu e AIP din cămara ta, bufetul și frigiderul tău! Vei fi uimit(ă) să descoperi la câte trebuie să renunți. Dar să nu-ți pară rău. Nu pierde nici o clipă din vedere motivul/scopul pentru care faci toate astea!

Dintre accesoriile de bucătărie vei avea mare nevoie de: 
1. Robot de bucătărie, cu blender (dacă îți permiți, achiziționează-ți separat un blender puternic de peste 100 W, îți va fi de mare folos). 
Vei descoperi cât de eficient și de mare ajutor îți va fi în bucătărie. 
(Poți citi aici despre experiența mea cu slow-cooker-ul)

4. Tigăi. În dieta AIP se gătește mult la tigaie! Deci e esențial să îți achiziționezi două-trei tigăi de calitate. Dacă ai putere în mâini, cele mai recomandate sunt cele din fontă. Atenție doar să le „călești” înainte de prima utilizare! Îți va fi de folos o tigaie wok, una simplă și una tip grill. Dacă nu poți ține în mâini greutate mare (așa cum e cazul meu), orientează-te spre cele din oțel carbon. Dar ai grijă cu nu sunt anti-aderente. Dar sunt considerate cele mai sănătoase, după cele din fontă. 
5. Containerele (preferabil din sticlă) îți vor fi de folos în stocarea alimentelor. În dieta AIP e foarte important să te organizezi din timp și să-ți refrigerezi alimentele pentru a te descurca mai ușor la gătit. 
Acum nu te speria dacă nu ai cum să-ți achiziționezi toate acestea! Mai ales dacă ești o persoană ocupată sau dacă nu-ți place să petreci mult timp la bucătărie, ori dacă ești singur(ă), te vei descurca doar cu tigăile. 

Să nu uităm de caiet! Va trebui să începi să ții un jurnal, din momentul schimbării și pe tot parcursul dietei. În el îți vei nota de la meniul zilnic, la simptome, stări, reacții, intoleranțe alimentare și chiar schimbările survenite/observate în propriul organism. Aceste notițe îți vor fi de mare folos! Îl vei frunzării mereu în căutare de explicații. Va fi propriul tău „detectiv particular”. 
(Dacă vrei, poți citi aici și aici despre cum m-am organizat eu.).   

Implementarea dietei
Întreba cineva, zilele trecute, pe unul din grupurile de sprijin de pe FB dacă nu ar fi mai simplu să facă teste de intoleranțe alimentare, decât să se apuce de dietă? 
Ideea e că dieta AIP este mult mai mult decât identificarea unor intoleranțe! Oricum asta se întâmplă mai exact doar în faza a doua, cea de reintroduceri. 
Dieta AIP este despre refacerea intestinelor, mai precis a microbiomului (florei intestinale) și despre „bombardarea” organismul cu alimente care să susțină densitatea nutritivă. Știu că poate părea ceva nou, mai ales că nici un medic nu ne-a vorbit despre asta. Însă faptul că majoritatea bolilor au ca punct de plecare probleme ale tractului digestiv, în speță intestinele, este o certitudine. De aceea hrana pe care o consumăm are un rol major în starea noastră de sănătate. ”Anumite alimente irită mucoasa intestinală, creând orificii prin care conținutul intestinului de scurge în corp. Pe când alte alimente produc o creștere exagerată a bacteriilor și drojdiilor (Candida), provocând suprainfecția bacteriană în intestinul subțire (SIBO)”, dr. Sarah Ballantyne. 
Până nu am ajuns să citim cărțile recomandate mai sus, s-ar putea ca  nici să nu fi auzit despre „sindromul intestinului permeabil”. Mai probabil doar de cel al „colonului iritabil”. Dar sunt două noțiuni diferite. Și unde mai pui că bolile autoimune sunt asociate, în mod direct, cu permeabilitatea intestinală! Pentru că „sistemul imunitar trăiește în intestine ⇒ restabilirea funcționării tractului intestinal este cheia depășirii problemelor de autoimunitate”, dr. farm.Izabella Wentz. 
Captură din cartea dr. Amy Myers
Aici intervine rolul dietei AIP, să repare această problemă. Eliminarea alimentelor cu potențial alergen, factori cauzatori de permeabilitate și de întreținere a inflamațiilor din organism, are cea mai mare eficiență tocmai pentru că oferă timpul necesar intestinelor pentru „auto-reparații”.
Nu-i așa că nu te-ai fi gândit niciodată ce rol major conferă stării generale de sănătate, sănătatea propriilor intestine? Nici eu. Și asta pentru că nu am fost educați să acordăm atenția cuvenită acestui aspect, dar mai ales pentru că nici un medic nu ne-a explicat conexiunile dintre alimente - afecțiunile intestinale - procesele inflamatoare - bolile autoimune.
Ei, aici intervine rolul nutriționiștilor! Dar oare câți dintre noi ne-am gândit să apelăm la ajutorul lor? În mod normal un medic bun ar trebui să te trimită la un nutriționist nu doar atunci când trebuie să slăbești. Ci în deplină cunoștință de cauză că bolile autoimune sunt strâns legate de aspectul dietar. Iar dacă ei nu o fac, ține de noi să studiem mai în amănunt și să ne luăm sănătatea în propriile mâini. Iar odată informat, vei putea să comunici mult mai bine cu medicul tău, dar și să iei hotărârile cele mai potrivite pentru tine. 

Câteva sfaturi pentru parcursul dietei
⏩Înarmează-te cu răbdare! Dacă nu ești pasionat în ale gătitului, încearcă să-ți găsești alte modalități/hobby-uri care să te ajute să traversezi această perioadă extrem de solicitantă emoțional. Ieși în excursii scurte, plimbări, fă sporturi ușoare, citește, desenează, etc, orice lucru ce-ți bucură sufletul. Pentru că vei avea nevoie să contrabalansezi încărcătura emoțională a unei schimbări atât de drastice. De aceea rolul de sprijin din partea celorlalți membri ai familiei poate fi crucial!

⏩Nutritional coach-ii americani recomandă două modalități de a implementa dieta:
1. Încet și treptat - excluzându-se doar câte un aliment, pe rând.
2. Dintr-o dată - metodă indicată persoanelor a căror stare de sănătate este deja foarte alterată. 

Pentru mine, metoda a 2-a a funcționat cel mai bine. Dar sunt unele persoane care pot să fie foarte legate psihic de alimentele pe care le consumă, iar excluderea acestora dintr-o dată să le provoace stări depresive accentuate. Într-o societate normală ar trebui lucrat în echipă: medicul specialist, nutriționistul și psihologul. Dar cum nu toată lumea își permite astfel de costuri, fiecare se rezumă la propria-i pătrățică. Iar psihicul, voința și determinarea devin principalele tale atu-uri în Marea Schimbare!  

Nu îți pierde răbdarea și entuziasmul! Chiar dacă, la un moment dat, meniul îți va părea plictisitor, gen: „aceeași Mărie cu altă pălărie”, nu pierde nici o clipă din vedere scopul pentru care te-ai apucat de această dietă! Nu spune nimeni că e ușor. Dar rezultatele merită tot efortul! Și pe parcurs vei deveni atât de obișnuit cu dieta, încât o vei transforma în noul tău mod de viață. 
(dacă vrei să descoperi provocările dietei AIP în viața mea, citește aici)

⏩ În urma propriei mele experiențe, recomand ca primele două săptămâni să nu se gătească copturi. Pentru că organismul/intestinele au nevoie de alimente ușoare și hrănitoare pentru a se reface. Contează mult și sezonul în care începi dieta. În cazul meu s-a petrecut la început de septembrie și fiind încă foarte cald, am simțit nevoia de fructe mai multe. Însă treptat, observându-mi reacțiile organismului, am ajuns la concluzia că dulcele nu-mi face bine. Intestinele mele „bolboroseau” puternic după orice fruct, mai ales după banane, curmale și uneori chiar și după mere, încât, la un moment, dat am crezut că am dezvoltat intoleranță la fructoză. Pe parcurs însă am realizat că era vorba de refacerea intestinelor, de aceea recomand o alimentație „ca la carte”, după modelul piramidei de mai jos, care să ofere organismului densitatea nutritivă necesară.


Dacă cumva ai urmat un regim vegetarian/vegan, vei descoperi că dieta AIP recomandă consumul de carne și excluderea nucilor, semințelor, ouălor, leguminoaselor (roșii, cartofi, vinete, ardei, linte, fasole, mazăre etc). Excluderea acestora se datorează efectelor cu potențial alergen și inflamator. Iar în cadrul celor patru etape de reintroduceri, vei descoperi că primele alimente pe care le vei (re)încerca sunt cele care prezintă cel mai mic risc de intoleranță.  
Conform piramidei AIP, peștele, fructele de mare, organele și supa de oase vin imediat după legume, de aceea se recomandă consumul lor zilnic. Nu uita că dieta AIP a fost creată și modificată (pe parcurs) de către specialiști - cercetători, în urma multor experiențe și experimente. Iar rezultatele vorbesc de la sine. Vei vedea asta pe propriile tale analize de laborator.   

⏩ Apropo de analize. E un fapt recunoscut că bolnavilor de afecțiuni autoimune le sunt recomandate analize peste analize și teste peste teste. Dar și faptul că ei înșiși devin de-a dreptul obsedați de asta. Pentru că nu găsesc specialiștii care să le ofere răspunsuri la propriile întrebări care-i macină, dar și datorită multitudinilor de simptome cu care se confruntă și care le trezesc suspiciuni că ar putea suferi de diverse alte boli. Recomandarea mea e să aștepți cu analizele până ce dieta își arată rezultatele. Adică vreo 2-3 luni. Altfel, datorită modificărilor ce se petrec în organism, atât la nivel fizic, dar și psihic, s-ar putea ca rezultatele să fie alterate. Iar acest lucru să te descurajeze în a continua, crezând că pentru tine nu funcționează. Acordă-ți timpul necesar organismului să se refacă. Și nu uita că fiecare individ este unic, de aceea și timpul de reacție poate să difere de la o persoană la alta. 

⏩Pe parcursul dietei vei putea descoperi noi intoleranțe. Și asta înainte de a ajunge în etapa de reintroduceri, considerată ca fiind cea mai eficientă metodă de ați descoperi alergiile alimentare. Eu am pățit-o cu tapioca. Atât cu perlele, cât și cu făina. Și în mod ciudat, nu am avut reacții de la început, doar după câteva luni. Dar și mai interesant e că dacă o folosesc în combinații cu alte făinuri, tapioca nu-mi provoacă reacții. Doar dacă e singură, folosită ca agent de îngroșare în sosuri sau copturi. La fel se poate întâmpla și în cazul ouălor, adică consumate ca atare să dea reacții, pe când în copturi/amestecuri cu alte alimente să nu interfereze în nici un mod. 

O altă intoleranță apărută la trei luni de AIP a fost la drojdia inactivă, folosită pentru a aromatiza mâncarea cu o tentă de brânză. În cazul meu au apărut mâncărimi puternice ale pleoapelor. Dar nu aș fi știut care era motivul, dacă nu aș fi văzut asta pe un grup AIP din America. O doamnă își pozase fața, iar pleoapele îi erau de-a dreptul sângerii.  

O altă intoleranță de-a organismului meu s-a manifestat la reintroducerea mazărei. În urmă cu ceva ani, am ajuns chiar la spital după o indigestie urâtă după consumul de mazăre, dar atunci am pus-o pe seama operației de colecist. Se pare însă că organismul meu nu o tolerează deloc. 

Și apropo de intoleranțe, reacțiile pot diferi de la om la om. În cazul meu, cel mai des apar durerile de oase, frisoanele, greață, oboseală/slăbiciune, mâncărimi ale tenului, uneori migrene. Dar fiecare trebuie să-și observe cu atenție organismul pentru a detecta orice reacție de genul acesta. Pentru că la început s-ar putea să fi „orbit” de ”euforia” schimbării. Mai ales datorată pierderii surplusului de greutate. Încă nu știi exact ce să observi, ce să urmărești, ești prins în vâltoarea schimbării, sunt atâtea noutăți care-ți ocupă atenția, încât unele reacții pot trece cu ușurință neobservate. De aceea rolul jurnalului este foarte important. Orice mică reacție, schimbare trebuie notată în el. Dar nu te forța. Lasă să curgă totul de la sine, nu fi prea exigent cu tine însuți 
Știi ce e fain la dieta asta? Că oricând o poți lua de la început! Dacă nu ești sigur de un rezultat, poți să încerci din nou. 

Suplimentele alimentare
Dacă vei ajunge să citești vreuna din cărțile recomandate mai sus, vei descoperi că bolnavii de afecțiuni autoimune au nevoie de numeroase suplimente alimentare. Pentru tiroidită autoimună, de exemplu, se recomandă Vitamina D+K2, Seleniu, etc. Datorită  problemelor tractului digestiv, bolnavilor autoimuni le sunt recomandate probioticele (cu cât au un procentaj mai mare de bacterii vii, cu atât mai bine) și enzimele digestive. Din păcate, la noi, majoritatea suplimentelor (dar și medicamentelor) conțin excipienți dăunători, cum ar fi glutenul sau lactoza. Dacă vei citi cartea dr Myers, vei descoperi exact care sunt aceștia și te vei transforma într-un adevărat „detectiv al etichetelor”. Și nu doar pentru medicamente, dar și pentru alimente! Iar privind înapoi, înainte de „Marea Schimbare”, vei fi șocat să descoperi cât de nesănătos te-ai alimentat până atunci, dar și schimbările din organismul tău te vor surprinde. În mod plăcut, de data asta!
Și crede-mă că nu exagerez cu nimic!
 (dacă vrei să citești despre efectele dietei AIP asupra organismului meu, poti citi aici).
Îți doresc să pășești cu încredere și determinare pe drumul (re)dobândirii propriei tale stări de bine. Mult succes!

Pentru alte materiale informative și de ajutor pe partea de gastronomie AIP, vă invit să răsfoiți rubricile „meniuri” și „rețete”.

Comentarii