De când au apărut fructele pe piață, poftele mele de deserturi „fructate” își spun cuvântul mai des decât în mod normal. De la pancakes cu topping de fructe, la checul cu vișine, în final m-am oprit la muffins-urile cu afine. Și pentru că ne-au plăcut, am ajuns repede să le refac, deși mă străduiesc să păstrez redus consumul de migdale și produse derivate (făină, lapte), datorită conținutului bogat în oxalați. Dar uneori, mai ales când avem nevoie de alimente pe care să le putem transporta ușor la pachet, astfel de idei sunt cele mai la îndemână.
Muffins (brioșe) cu afine
Ingrediente:
288 g făină de migdale
115 g zahăr de cocos
1 linguriță praf de copt fără gluten
1/4 linguriță de sare
80 g unt ghee topit
80 g lapte vegetal (migdale/cocos)
4 ouă mari
vanilie (praf sau extract natural)
coajă rasă de lămâie (opțional)
afine
Instrucțiuni:
Preîncălziți cuptorul la treapta joasă. Pregătiți o tavă specială pentru copt muffins cu hârtii în formă de cupe.
Într-un bol mare adăugați ingredientele uscate: făina, sarea, praful de copt, zahărul și vanilia (dacă e praf și nu extract lichid). Amestecați bine cu o furculiță, insistând pe cocoloașele de făină până se desfac.
Într-un vas separat spargeți și mixați ouăle, la care adăugați laptele și untul topit (dacă folosiți extract lichid de vanilie, și acesta se pune aici).
Dacă cumva aluatul vi se pare prea gros, mai puteți adăuga puțin lapte, cât să aibă o consistență ceva mai curgătoare, dar nu lichidă.
Începeți să umpleți coșulețele din tava cu forme de brioșe. Atenție, pe trei sferturi doar! Adaugați, pe rând, afinele, afundându-le în compoziție. (atenție, compoziția își va mări volumul! De aceea formele nu se umple până sus).
Dacă ați respectat împărțirea în forme, vor ieși 12 brioșe.
Dați tava la cuptor, la foc mic (cuptorul preîncălzit) pentru aproximativ 15-20 min. Timpul de coacere poate diferi de la cuptor la cuptor. Ideea e că trebuie să urmăriți când brioșele vor prinde o culoare arămie, tava trebuie scoasă.
Copturile din făina de migdale tind să fie mai uscate, iar untul ghee (sau cel simplu la reintroduceri) le face mult mai pufoase, de aceea nu recomand uleiul de cocos sau alt unt vegetal. Dar cine dorește, poate încerca.
Se pretează bine împachetate în cutii, atenție doar să folosiți șervețele dedesubt și chiar deasupra, pentru că vor lăsa urme grase. Merg foarte bine alături de o cană de ceai sau cafea.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu