Na că ne-am luat și noi după popoarele anglo-saxone și am început să consumăm dovleacul și în alte modalități decât cea clasică, românească. Personal, nu auzisem de dovleacul plăcintar până în urmă cu vreo câțiva ani. Sau dacă-l zărisem pe rafturile magazinelor, nu prea știam „cu ce se mănâncă”. Vedeam rețete pe la TV cu tarte, creme și mai știu eu ce, făcute de chefi de prin State, Anglia sau Canada, dar nu am avut niciodată curiozitatea să-l încerc. În mintea mea îl comparam cu gustul dovleacului nostru, mare cât o roată de cașcaval, pe care-l puneam ca cuptor, în toamnele reci și a cărui dulceață o adoram. Să nu mai vorbesc de mirosul care învăluia întreaga casă. Doar că prima dată când am pus la copt un dovleac plăcintar, am fost extrem de dezamăgită de gust. Nu semana deloc cu ceea ce avem noi. Neștiind foarte clar că, de fapt, el nu se consumă la fel ca și dovleacul nostru. Așa că l-am tăiat de pe listă. Peste câțiva ani însă, am văzut o rețetă de supă-cremă și am zis să-i mai dau o șansă. Și ne-a plăcut. Apoi am mai încercat o dată, în perioada de excluderi a AIP, doar că am folosit crema (smântana) de cocos, iar rezultatul a fost mult prea dulce pentru gustul nostru. Așa că ne-am oprit.
Acum însă că am trecut cu bine de etapa reintroducerilor și că suntem în plin sezon, am zis că musai să readuc în meniul nostru supa-cremă, „îndoită” cu smântână de frișcă (pentru cei cu AIP strict, se poate sări peste smântână). Doar că, de data, ca să nu avem surprize cu dulceața neprietenoasă, am mai folosit pe lângă dovleac - țelină, păstârnac și usturoi. Și Doamne, ce ne-a mai plăcut! E de știut deja că e o supă adorată de copii. Dar nici adulții nu se mai dau în lături de la ea.
Supă cremă de dovleac (+țelină și păstârnac)
Se spala bine dovleacul întreg, apoi se taie în două jumătăți. Recunosc că această parte nu e prea ușoară, dar eu am avut noroc cu satârul ce mi l-am cumpărat la începerea dietei, știind că voi avea nevoie la tăiat legumele de o ustensilă robustă și de încredere. Având lama mult mai lată decât un cuțit obișnuit, poate pătrunde cu ușurință în măruntaiele dovleacului. Eu l-am ajutat nițel și cu bătătorul de carne, recunosc.
Pasul II
Se curăță mijlocul de sâmburi (dacă aveți răbdare, puteți să-i curătați și să-i puneți la uscat. Sunt foarte buni pe post de semințe, recomandați și ca tratament îmotriva paraziților intestinali. Dar cruzi!).
Pasul III
Se ung cu ulei cele două jumătăți. Eu am folosit un ulei de măsline aromatizat cu condimente, cumpărat de la Lidl (în săptămâna franceză) într-o sticluță cu duză de spray. Dar merge foarte bine uns și cu o pensulă.
Se dă la cuptor pentru o oră, la temperatura maximă. Va fi gata când capătă o crustă maro-închis pe deasupra și se poate ușor înțepa cu furculița.
Separat se pun la fiert țelina - una mică sau un sfert dintr-una mare, o bucată păstârnac și 5 căței de usturoi, tăiate în cuburi.
se poate folosi frisca lichida ? credeam ca e fara lactate totul
RăspundețiȘtergereRețeta a fost scrisă in perioada de reintroduceri. In prima perioadă lactatele nu sunt permise, doar cele vegetale.
RăspundețiȘtergere