Chifle Paleo pentru hamburgeri

Recunosc că sunt dependentă de pâine. De când am renunțat la produsele pe bază de gluten, am încercat diferite rețete de înlocuitori (le puteți găsi aici). Și asta pentru că la micul dejun întotdeauna simt nevoia de pâine. În rest nu. După ce am trecut de faza reintroducerilor, am descoperit această rețetă pe unul din blogurile americane, la care i-am adus unele ajustări. Și pot să afirm cu tărie că sunt cele mai bune chifle. Și unde mai pui că le poți lua la pachet, ceea ce pentru noi, cei cu dietă specială, contează mult. 

Ingrediente:
216 g făină de migdale
190 g făină de tapioca
75 g făină de in (sau pudră proteică)
1 linguriță praf de copt fără gluten
1 linguriță sare fină
50 ml ulei de măsline
150 ml apă calduță
1-2 linguri de oțet de mere
2 ouă întregi
condimente (oregano, ceapă prăjită etc) - opțional
semințe
1 ou pentru uns pe deasupra

Instrucțiuni:
Porniți cuptorul pentru preîncălzire. 
Pregătiți o tavă obișnuită cu hârtie de copt.
Într-un bol mare amestecați bine, cu o furculiță, ingredientele uscate: făinurile, praful de copt, sarea și condimentele, până nu a mai rămas nici un cocoloș. 
Ca și condimente, mie-mi place să folosesc ceapa prăjită de la Lidl (săptămâna americană), pentru că dă un gust foarte bun aluaturilor sărate, pe lângă oregano uscat.

În vas separat, bateți ouăle și adăugați apoi peste ele și celelalte ingrediente uscate: uleiul, oțetul, apa. 
În bolul mare, cu ingredientele uscate, faceți o gaură pe mijloc, dând la o parte făinurile și turnați compoziția cu ingredientele umede. Apoi începeți să amestecați ușor, puțin câte puțin, din ingredientele uscate peste cele umede, până se vor omogeniza în totalitate. Aici deja intervine folosirea mâinilor pentru frământare. Dacă aluatul se va lipi de degete, se mai adaugă 1-2 linguri de făină de tapioca. Se așează apoi aluatul pe o placă de lucru. Ungeți-vă mâinile cu ulei și începeți să modelați aluatul într-un cilindru. 
Tăiați 6 bucăți egale din aluat.
 
Apoi dați-le o formă rotundă și așezați-le în tavă. 
Ungeți-le cu un ou bătut și presărați-le cu ce semințe doriți.
Acum totul e gata pentru a fi introdus la cuptor. În funcție de stilul fiecărui cuptor în parte, după 15 minute se va începe urmărirea culorii chiflelor. În momentul în care au prins o culoare maronie, se oprește focul și se scoate tava din cuptor. 
Chiflele își vor mări dimensiunea și vor prinde o crustă crocantă. Dacă doriți să obțineți chifle mai mari, împărțiți aluatul în doar 4 bucăți. Atenție! Chiflele se vor lăsa să se răcească înainte de a se secționa, altfel miezul va fi clicos. După ce s-au răcit, se pot tăia și unge după dorință (și cu ingrediente permise în dietă). 

Eu deja am făcut de două ori această rețetă, prima dată am obținut doar 5 chifle (cu susan doar) și o formă mai mare decât a doua oară, când au fost 6 (cu mix de semințe). Dar de fiecare dată au avut mare succes. 


Carnea din interior am preparat-o în casă din carne tocată mixtă (porc & vită) cu condimente (sare, usturoi, boia, busuioc). Chiflele le-am uns, în interior, cu muștar (fără ingrediente dubioase), peste care am pus salată mixtă, apoi carnea, apoi din nou un rând de salată. 
Soțul le-a cerut desfăcute în două (și bineînțeles cu câte o felie de carne pe fiecare jumătate de chiflă), ca să fie mai ușor la mușcat din ele, dat fiind coaja crocantă. 


Mai are rost să spun cât au fost de minunate? Cred că pozele vorbesc de la sine.
Poftă bună!

Comentarii