Exemple de meniuri ușoare pentru începătorii în AIP - Preparate din pui

În postarea precedentă am promis că voi reveni cu un alt ajutor pentru începători, și anume câteva exemple/sugestii de meniuri/rețete ușoare. Cu ingrediente pe care le găsim în supermarketuri și nu în magazinele din online. Personal îmi place să caut cele mai bune oferte in magazinele virtuale, dar am observat că nu toată lumea e dispusă la genul acesta de cumpărături. 
 Mulți se simt copleșiți de schimbarea dietei și, în amalgamul de emoții, stări, gânduri, le este foarte greu să se concentreze și pe găsirea unor soluții care să le facă pregătirea mâncării mai ușoară, de aceea aducerea făinurilor noi (fără gluten) în viața lor poate fi mai dificilă .

În AIP carnea este recomandată! În toate formele. Bineînțeles că ideal ar fi să găsim și la noi din cea organică, adică din animale crescute cu hrană naturală, așa cum este recomandat în cărțile de specialitate.
Așa cum se vede și în piramida AIP, baza fiind ... baza dietei în sine. Adică alimentele cuprinse la bază sunt cele mai importante în noul stil de viață. Alături de legumele și fructele permise în AIP, carnea asigură densitatea nutritivă necesară unui organism ce se confruntă cu o afecțiune autoimună. Din păcate, dieta vegetariană pare să nu fie deloc favorabilă în cazul nostru, prin accentul mare pus pe cereale, nuci/semințe și leguminoase (cartofi, roșii, vinete, etc) care nu fac altceva decât să întrețină inflamația. Ca să nu mai vorbim de atât de la modă „super-foods” care, în cazul nostru, sunt total interzise la început, la fel ca orice alt aliment/supliment care stimulează imunitatea. Pentru că noi ne dorim să ne calmăm sistemul imunitar care luptă să ne distrugă diferite organe. 

Să nu uităm regula de aur în AIP
adică ce ar fi ideal să se regăsească în farfuria noastră când pregătim un meniu: 
→ 1 proteină animală: pește, fructe de mare, carne/organe,
→ legume gătite (carbohidrați): spaghete de legume, dovleac plăcintar, cartofi dulci, conopidă, broccoli, morcovi, țelină, păstârnac etc.
→ legume crude: salate verzi, spanac, avocado, ridichi, castravete, ceapă etc.

Personal am încercat toate cărnurile, dar preferințele mele sunt orientate spre pește și pui. Apoi curcanul. Și mai puțin porcul și vita, pentru că sistemul meu digestiv întâmpină greutăți în a le digera. Aș mânca mai mult pește/fructe de mare (atenție, e vorba de peștele sălbatic și nu cel de crescătorie, interzis în AIP!) dar prețurile acestor produse mă obligă să le trec la capitolul ”rarități”.  

Preparate din carne de pui 
⏩ Pui întreg pe sticlă: adică iei un pui grill, îl masezi frumos cu de toate (ulei de măsline, sare, praf de usturoi, ierburi), apoi îl înfigi cu posteriorul într-o sticlă cu gât lung, pe care ai umplut-o în prealabil cu apă. Bagi frumosul soldățel la cuptor (neapărat cu o tavă cu apă dedesubt, pentru că va picura tot timpul și nu e cazul să ne umplem casa de fum), iar după o oră, uneori o oră și jumătate, scoți frumusețea de la căldurică și începi să te joci cu ea. Iar jocul poate să țină chiar trei zile, depinde de câți membri de familie înfometați ai în bătătură. 
⏩ Pui întreg la slow-cooker, pe pat de legume. Am folosit varză de Bruxelles, morcovi, ceapă, usturoi și păstârnac. Plus sare și busuioc.
 Un alt deliciu, doar că în crock-pot-ul meu carnea nu capătă acea crustă frumoasă, așa că-l mai bag vreo juma' de oră (cu tot cu vasul de ceramică) la cuptor până ce se înroșește nițel (nu, nu de rușine, de căldură 😜)
⏩ Pui în folie, la cuptor. Nu folosesc folia de Al decât foarte rar, dar pentru că sticla „de pui” se uzase deja, pe moment am decis să-l fac așa.
scuzați tenta deocheată, n-a fost cu intenție 😉
Când pregătesc pui întreg, prima dată cad pulpele. Apoi aripile. Din spate pigulim rapid, ca un snack, iar din piept fac ..., te miri ce (asta dacă nu-l servesc pe post de „gustări între mese” celor 5 patrupede, proprietate familială). Câteva idei foto din preparatele mele cu pui. 
Foarte simple și foarte gustoase. 

Uneori, de poftă, consumăm pulpele și aripile doar cu o salată alături.
Alteori cu legume la tigaie și salată de sfeclă roșie
Pieptul îl tai cubulețe și în pun în salată mixtă
⏩ Bucățile cumpărate individual (pulpe superioare, pulpe inferioare dezosate sau aripi) le gătesc în diverse combinații, ori la cuptor - împreună cu legumele, ori în wok.
 
 
aripi cu varză roșie călită și conopidă murată
pulpe dezosate fripte în tavă împreună cu legumele
Aici e un amestec tăiat cubulețe din pulpă dezosată cu legume
(cartofi dulci, dovleac plăcintar și broccoli)
sotate împreună la tigaie.
aripi cu piure de spanac
pulpe cu legume (conopidă & cartofi dulci) coapte împreună la cuptor
 
pulpe cu dovlecel sote și conopidă murată
salată rece
Si frigărui din pulpe dezosate cu legume (ceapă, ciuperci, dovlecel, cartof dulce)
⏩Din mușchiulețul de pui fac, de obicei, grătar. Fiind cea mai fragedă parte a pieptului, e și foarte plăcută gătită simplă, pe grill sau în tigaie. Înainte de a pregăti carnea sau legumele la tigaie (dar și la tavă, pt cuptor), le asezonez într-un bol mare cu ulei de măsline, sare și condimente uscate. Apoi le așez pentru gătit. 
Dar uneori am chef de ceva mai „special” și atunci pregătesc un fel de aperitiv din mușchiuleț "învelit" cu prosciutto. (Atenție, a se verifica etichetele de prosciutto înainte, eu am găsit numai două mărci care să conțină strict carne și sare, în rest sunt pline de E-uri!)

⏩ Și bineînțeles nelipsita supă de pui. Recunosc că de când mi-am luat robotul de bucătărie, mi-e mult mai simplu să mă descurc. Și totul merge mai rapid. Pentru că în dieta AIP nu sunt permisele pastele, dar nici grisul, supele le fac sub această formă, cu zarzavaturile tăiate rondele, iar carnea cubulețe. Uneori adaug și buchețele de conopidă sau păstârnac tăiat cu spiralizatorul de legume, ceea ce îi dă o tentă de supă cu tăieței.

După cum vedeți nu e nimic „uau”, mâncăruri simple, dar foarte gustoase, care respectă dieta AIP.

(va urma)

























Comentarii