După cum am mai menționat în postarea despre provocările dietei AIP, pentru mine cea mai mare a fost, de departe, lipsa pâinii/a sărăturilor (crănțănelelor). Am tot căutat rețete, am încercat, am eșuat sau nu au fost pe gustul meu din cauza mereu prezentului gust dulce, de aceea am rămas cumva fan tortillas. Însă totuși nu e pâine!
Într-un final am găsit o rețetă de pâine care se poate folosi la sandvișuri: pâinea cu 5 făinuri. Doar că (așa cum menționam ulterior) la noi lipsește făina de cassava (curată), așa că a trebuit să experimentez cu înlocuitori. Însă de gustul dulceag tot nu am scăpat, dat fiind prezența făinii de cartofi dulci, pe lângă cea de alune tiger și banane verzi (de unde și soțul meu spune că mai degrabă seamănă cu un chec decât cu o pâine). Ideea e să pui ceva mai multă sare, însă totul depinde de gustul fiecăruia.
Menționez din nou că acesta nu este un blog culinar, ci unul informativ despre drumul meu prin AIP, experimente, provocări, etc, deci luați-l ca atare.
Pâine cu 5 făinuri pentru sandviș
Ingrediente:
1 pachețel gelatină (10 g)
2/3 cup (158 ml) ulei de măsline
1 cup (128 g) făină de banane verzi
1 cup făină de cartofi dulci
1 cup făină de alune tiger
1/2 cup (65 g) făină de arorut (sau tapioca)
2 lingurițe rase de sare (dacă vreți un gust mai sărat merg 3)
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de oțet de mere
1 linguriță de praf de usturoi (opțional)
Instrucțiuni:
Porniți cuptorul pentru a-l preîncălzi. Pregătiți o tavă cu hârtie de copt, pe care o ungeți cu puțin ulei de măsline.
Făinurile e indicat să le cerneți înainte de a le folosi!
Într-un bol mai mare amestecați următoarele ingrediente, în această ordine: apa, peste care presărați praful de gelatină și amestecați bine cu mixerul de mână, la viteza cea mai mică, până face puțină spumă, la fel ca albușul de ou. Adăugați uleiul de măsline și amestecați din nou. Adăugați, pe rând, făinurile (în ordinea din rețetă), amestecând ușor cu mixerul nepornit (ca să nu se împrăștie peste tot praful de făină) până se încorporează, apoi porniți mixerul și asigurați-vă că nu au rămas cocoloașe. Repetați până la încorporarea celor 5 făinuri. Într-o ceșcuță dizolvați bicarbonatul în oțetul de mere, apoi turnați-l peste aluat. Nu uitați de sare! Praful de usturoi e pentru un plus de gust! Aluatul trebuie să aibă o textură relativ moale. Răsturnați-l în tavă ajutându-vă de o spatulă, apoi nivelați-l. Grosimea aluatului din tavă să fie cam cât o felie de pâine. Se coace 25 de minute la foc mediu, dar urmăriți-l spre final. Dacă doriți să capete o culoare roșiatică deasupra, lăsați-l puțin mai mult.
Textura este moale, ca de chec. Lăsați-l să se răcească, apoi tăiați-l în felii și depozitați-le în pungi de nailon sau container de plastic, pe șervețele de hârtie albe. Pentru a nu se umezi, faceți această operațiune doar a doua zi. Se pot păstra la frigider sau la temperatura bucătăriei, dar atenție nu prea mult pentru că, fiind un aluat ceva mai umed, în timp poate mucegăi!
Mie îmi place să pun feliile puțin la prăjit, în tigaie, înainte de servire, pentru a face o crustă mai uscată deasupra. Pentru sandviș se pot unge cu sos guacamole sau unt ghee, și apoi umple cu șuncă, carne de burger, castravete, ridichi, frunză de salată etc. Sau se pot servi ca atare, însoțind alte feluri de mâncăruri.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu