Înghețată AIP (fără lactate sau îndulcitori)

 Persoanelor cu boli autoimune le place vara pentru că soarele le dăruiește din plin vitamina D. Chiar și durerile din oase par să dispară din peisaj sub puterea lui. Doar că, cel puțin eu, mă cam chinui să supraviețuiesc pe căldură. Mai mult ca oricând am probleme cu respirația sau/și cu ceața pe creier. Și ca să-mi fac traiul mai ușor suportabil, încerc să-mi mai „ung” simțurile cu ceva delicatesuri. AIP friendly, bineînțeles! 

Am văzut o mulțime de noi apariții de înghețate, am citit ingredientele ca un adevărat detectiv de etichete, dar parcă tot nu mă mulțumesc. Mi se par prea dulci. Și asta pentru că de un an de zile eu nu mai consum zahăr. Și orice îl conține, îl simt imediat. Și mă deranjează. 

Așa că, după ce am văzut la alte doamne AIP-iste, m-am apucat și eu să-mi fac propriile delicii. Și atât sunt de bune, încât ajungi să te întrebi cum de până acum nu ți-a trecut așa ceva prin minte. 


Înghețată de casă din fructe

fără lactate și fără îndulcitori


Cum procedezi? Simplu de tot. Pur și simplu lași fructele să se coacă bine, apoi le cureți, le tai în bucăți mici, le pui în pungi și le dai la congelator. Mă refer la fructele pe care obișnuiești să le cumperi. Dacă le ai în grădina proprie, consideră-te un norocos. 

Ce folosesc eu? Banane foarte coapte (indispensabile pentru dulceața lor), pepene verde sau/și roșu, mango, prune (ringlote), pere, fructe de pădure (zmeură, afine, mure etc), căpșuni. Uneori mai adaug nucă de cocos rămasă (strecurată) de la preparea laptelui. Combinațiile le poți face după cheful și buzunarul propriu. Eu pot doar să te asigur că rezultatul te va încânta la maxim. 


După ce sunt congelate, le bagi direct în robotul de bucătărie, iar cuțitul în formă spiralată (care zdrobește și gheața) își face singur treaba. (Atenție să nu o ia la plimbare, pentru că se va cutremura puternic la început; ține-l viguros!). Urmărește să cuprindă/zdrobească fiecare bucată, iar dacă nu o face, îl mai oprești din când în când și, cu o lingură de lemn, le repui pe traiectoria lamei, căci forța centrifugă tinde să le împrăștie pe pereți. Și din nou pornești aparatul. Știi că treaba e terminată când amestecul se transformă într-o pastă groasă și rece. 



Nu-ți mai rămâne decât să umpli cupele și să-ți uimești membrii familiei sau musafirii neanunțați. E o tratație care va ocupa distanțat locul I în doleanțele oricui, înaintea oricărui alt fel de mâncare. Căci e vară, e cald și totul parcă arde în jur. 


Pentru cei mai sensibili la alimentele reci, se poate încerca și varianta mixării 1-1 (o parte fructe înghețate, o parte fructe proaspete), iar atunci rezultatul va fi mai apropiat de al unei spume.


Așa să te organizezi încât să faci doar cât apreciezi că se consumă pe loc. În ideea în care nu merge să o păstrezi în congelator, deoarece se va transforma într-un arici. Adică vor apărea acele „ace de gheață” nedorite prin ea și nu va mai fi la fel de cremoasă. Iar dacă o lași în partea de sus a frigiderului, se va topi și va semăna cu un smoothie ofilit. 

Ca aspect vor câștiga amestecurile roșii, dar ca și gust, cel puțin pe noi ne-a câștigat amestecul de pepene galben cu mango. E...demențial! 

Poftă bună și multă creativitate !


Comentarii