Pe Maria
Plăiaș am cunoscut-o prin intermediul grupului de sprijin Hashimoto România, de pe Facebook,
grup pe care l-a înființat alături de alți doi compatrioți pasionați de
nutriție. Tuturor le voi fi veșnic recunoscătoare pentru sprijinul pe care-l
acordă comunității de acolo. Documentația adunată de ei a reprezentat
ghidarea cu care am pășit într-o lume total necunoscută mie. Doar după ce am
asimilat totul, am avut puterea să implementez Protocolul Autoimun în viața
mea. Dar Maria nu e un simplu nutriționist, ci – așa cum se descrie pe pagina
ei, este: „Nutritional Therapist, Health Coach, Marathon runner”. Ce m-a
atras spre ea este dorința ei de a se perfecționa continuu,
profesionalismul și inteligența cu care oferă sfaturi celor care i le cer. Este
un adevărat om-resursă, după care România poate plânge că l-a pierdut. Pentru
că Maria locuiește și profesează în Irlanda. Și totuși, chiar dacă e la
distanță, se preocupă în continuare de compatrioții lăsați în urmă, de starea
lor de sănătate, oferindu-le informații pe care aici nu prea au șansa să le
găsească. Mai ales la specialiștii de care bolnavii cu afecțiuni autoimune au nevoie.
R. Bună Maria și-ți mulțumesc din
suflet că ai acceptat să răspunzi acestui interviu. Spune-ne câteva cuvinte
despre tine.
Bună Brîndușa și mulțumesc de
introducere. Sunt terapeut nutriționist și, ca mulți specialiști din acest
domeniu, am ajuns aici doar după ce am fost mai întâi un pacient foarte
frustrat, fiind diagnosticată cu probleme de inimă la nici 30 de ani și pusă în
situația de a fi nevoită să depind de o anume medicație pentru tot restul
vieții. Am fost mereu o persoană echilibrată și duceam, ceea ce credeam eu că
e, un stil de viață destul de sănătos. Pornind în căutare de răspunsuri pentru
afecțiunea de care sufeream, bineînțeles după o mulțime de vizite la diverși
cardiologi, am început să citesc foarte mult, să mă pasioneze nutriția. Apoi am
urmat un curs de health coach, timp de un an de zile, după care am continuat cu
un curs de terapie nutrițională în Irlanda, pe modelul medicinei funcționale
americane. Studiile au durat 3,5 ani și au inclus și peste 200 de ore de
practică în clinică. În perioada asta am reușit, în sfârșit, să rezolv și
puzzle-ul căruia nu-i găsisem soluție timp de 8 ani de zile. Așa
am reușit să mă eliberez de medicamentația pentru inimă. Îmi place să mă declar
și maratonistă, deși în ultimii ani am mai redus din distanța parcursă și am ales
munții în favoarea asfaltului; alergatul îl consider o victorie pentru mine, o
victorie pentru propria-mi sănătate. Cu o inimă însănătoșită, am îndrăznit să
mă apuc mai serios de sport și să-mi modific și stilul de viață.
Acum sunt membru certificat al
Asociației Terapeuților Nutriționiști din Irlanda (NTOI) și membru al Thyroid
Nutrition Ireland (TNI) - un grup de terapeuți irlandezi specializați pe
probleme tiroidiene.
De curând am absolvit și un curs
postgraduate pe probleme de autoimunitate susținut de Kharrazian Institute din
Statele Unite, iar acum sunt în mijlocul unui curs de Imunologie Funcțională al
dr.Sam Yanuck.
R. Am înțeles bine că și tu suferi
de Hashimoto? Este acesta motivul care te-a îndemnat să te perfecționezi în
medicina funcțională? La fel cum au făcut celebrele Amy Myers și Sarah
Ballantyne?
Eu nu sufăr de Hashimoto. Inițial,
interesul meu pentru această boală a fost total întâmplator: eram în ultimul an
de studii de nutriție, iar proba practică a examenului pentru diplomă consta
într-o consultație de la A la Z cu un client, sub supravegherea profesorilor.
Adică: anamneza, protocol, suplimente, teste de specialitate, plus urmărit
cazul timp de câteva luni. I-am propus prietenei mele, care fusese diagnosticata
cu hipotiroidism cu aproape 20 de ani în urma, să-mi fie client. Lucrând
împreună, diagnosticul i-a fost schimbat în Hashimoto și, în urma diverselor
teste, i s-au mai identificat și ovare polichistice, iar - ca să o pot ajuta -
a trebuit să mă pregătesc, la rândul meu, foarte mult. A fost primul meu caz
încununat de succes! Prietena mea a slăbit în jur de 15kg în timpul
protocolului, fără a se înfometa, și deși inițial avusese două
diagnostice ce predispuneau la un mare risc de infertilitate, acum e mama unui băiețel sănătos, după
o sarcină ușoară și lipsită de probleme. Un an mai târziu, sora mea a fost
diagnosticată cu Hashimoto și, câteva luni mai târziu, partenerului meu i-au
ieșit anticorpii măriți. Din acest punct mi s-a părut că deja alegerea a fost
făcută pentru mine și n-am putut decât să continui cu această specializare.
R. Este medicina funcțională, în
principiu, același lucru cu medicina holistică, doar că diferă termenii?
Nu sunt sigură ce reprezinta un
termen sau altul pentru cititori, mai ales că unele denumiri pot avea diferite
conotații, și nu întotdeauna pozitive. Dar pentru mine, medicina funcțională e
o medicină holistică personalizată pentru că nu tratează corpul pe bucăți, pe
organe, ci ca un întreg, punând accent și pe latura emoțională. Pe scurt, merge
pe identificarea cauzelor unui simptom, mai degrabă decât pe modalitatea de a
acoperi simptomele, bazându-se pe ultimele studii de specialitate. De cele mai
multe ori locul în care se manifestă un simptom nu este același cu locul unde
are loc dezechilibrul declanșator: o durere de cap, de exemplu, poate fi
cauzată de deshidratare, dezechilibru glicemic, intoleranțe alimentare,
probleme hormonale, stres etc., în consecință soluția va fi mereu alta și nu va
coincide decât rareori cu anularea simptomelor printr-un medicament. E singura
abordare care pentru mine are sens. Boala mea de inima a fost cauzata de stres și
burnout care, la rândul lor, au cauzat carențe grave la nivel de nutrienți.
Niciun medicament nu mi-ar fi rezolvat carențele nutriționale sau modul în care
îmi lăsam stresul să-mi domine viața.
R. De ce medicina funcțională nu
este decontată prin asigurări?
Medicina funcțională e apărută
relativ recent în mediul medical și schimbările se implementează întotdeauna
mai greu. În unele țări există deja companii private de asigurare care au
început să recunoască munca terapeuților nutriționiști, deci aș putea spune că
lucrurile se mișcă în direcția bună. Să sperăm că se va întâmpla și în Romania.
R. De ce ai ales tocmai Irlanda?
Am plecat din țară de foarte tânără,
cu o bursă de studiu și, înainte de a locui în Irlanda, am locuit în Italia și
în Australia. Sunt plecată de peste 20 de ani de acasă. Pot să spun că Irlanda
ne-a ales pe noi, printr-o ofertă de muncă și pentru asta ne considerăm foarte
norocoși. Ne place aproape tot, inclusiv clima. Eu probabil că n-aș fi reușit
să identific nici până azi cauza problemei mele de inimă, dacă aș fi rămas în
Italia.
R. Poți să explici în ce constă
munca ta, la cabinet? Când ajunge un pacient la tine, înainte sau după ce a
vizitat un medic?
Nu există o regulă, dar de obicei
clienții (îi numesc clienți, nu pacienți, pentru că nu sunt medic!) ajung la
mine după ce au fost deja la medic, au primit un diagnostic, au primit eventual
un tratament, iar acest tratament nu le-a ușurat prea mult simptomele. Înainte
de a-i consulta, îi rog să completeze un chestionar destul de detaliat (care e
considerat și un prim-screening). Cine n-are răbdare să facă acest lucru, mai
mult ca posibil că nu va fi dispus să devină parte activă la îmbunătățirea
stării sale de sănătate. Pe lângă acest chestionar mai e și un jurnal alimentar
de 3 zile. În funcție de simptomele ce le identific din chestionar, trec la o
listă de analize care mă ajută în interpretarea simptomelor. Asta înseamnă că,
în momentul în care clientul vine la consultație, eu am petrecut deja timp cu
cazul lui, deja sunt familiarizată cu multe din problemele sale, iar în timpul
consultației propriu-zise (1,30 - 2 ore), discutăm atât simptomele cât și
analizele, iar apoi hotărâm un protocol de urmat, plus suplimentele de suport.
Nu cunosc mulți terapeuți care să dedice timp analizelor înainte de întâlnirea
propriu-zisă cu clientul, fiind o treabă consumatoare de timp, dar sper să
reușesc s-o fac în continuare, pentru că mi se pare că e unica abordare 100%
personalizată. Nu există două persoane identice, deci nu vor exista două
protocoale la fel.
R. Ai putea
să creionezi profilul clientului care ajunge la cabinetele de genul celui în
care lucrezi tu?
Și în cazul terapeuților
nutriționiști, la fel ca în cazul medicilor, ideal ar fi să te profilezi pe o
anumită nișă deoarece cantitatea de informație pe care trebuie să o stăpânești
e imensă. Deși toți lucrăm mult pe probleme digestive, pentru că de acolo pornesc
multe dezechilibre, sunt terapeuți care se specializează pe fertilitate,
sănătate mentală, tulburări de alimentație, sport, etc. Eu am ales
autoimunitatea - în general și Tiroidita Hashimoto - în special, iar în ultimul
timp majoritatea clienților ce ajung la mine au astfel de probleme. Bolile
autoimune fiind extrem de complexe, am de-a face cu probleme din cele mai
variate: de la dezechilibre hormonale de natură sexuală, la ficat gras, sindrom
metabolic, probleme de piele, histamină, anxietate și insomnii, până la
probleme legate de epigenetică (n.r. studiul mecanismelor biologice care pot porni și stopa
expresia genelor).
R. Ți se pare mai bun sistemul
medical de acolo? Sunt doctorii alopați mai receptivi dietelor, ca formă de
tratament a bolilor inflamatorii/autoimune?
Unele aspecte sunt mai bune, altele
mai putin bune. Pentru a ajunge la un medic specialist, listele de așteptare
sunt foarte lungi, chiar și la privat, și orice analiză se face doar prin
medicul de familie și trebuie aprobată de spitale, în funcție de fondurile ce
le au la dispoziție. Din punctul acesta de vedere, apreciez foarte mult cum
funcționează laboratoarele din Romania și faptul că nu trebuie să te dai peste
cap pentru a obține un test simplu, cum ar fi de ex. vitamina D. Din păcate
nici aici nu se pune accent prea mare pe nutriție, însă sunt câțiva medici alopați deschiși
unei abordări holistice, medici cu care colaborăm strâns, ceea ce este o
adevărată mană cerească. Într-o lume ideală, medicii ar lucra cot la cot cu terapeuții
nutriționiști, dar din păcate încă suntem departe de ideal.
R. Mulți dintre noi ne-am lovit,
în România, de neinteresul specialiștilor spre care ne-am îndreptat să le cerem
ajutorul, atunci când starea de sănătate ne-a dat semnale de alarmă. Din păcate
nu am primit răspunsuri la întrebările care ne macină. Nici măcar informațiile
de bază despre bolile autoimune. În marea majoritate a cazurilor am învățat
singuri de pe internet și/sau din cărțile publicate în SUA și traduse la noi.
De ce crezi că se întâmplă asta?
Problemele autoimune sunt un fel de
unghi orb în sistemul medical pentru că, în funcție de organul sau țesutul
atacat de sistemul imunitar, ne vom adresa specialistului care se ocupă strict
de acel organ. În consecință, focusul medicului specialist va fi îndreptat spre
funcția respectivului organ, mai precis va căuta să se asigure că organul în
cauză va fi cât mai puțin afectat de ceea ce se întâmplă în culise. Adică o
terapie în care focusul e orientat pe organ și nu pe atac. Cu excepția, cred, a
reumatologului, celelalte specialități iau foarte putin în considerare latura
autoimună. Probabil acest lucru e consecința faptului că medicina convențională
încă tratează corpul uman pe bucăți. Să luăm exemplul bolilor tiroidiene:
există o foarte mare diferență între o tiroidă ce nu poate funcționa pentru că
e atacată de un sistem imunitar supra-activat sau o tiroidă care e leneșă, iar
tratamentul se va axa întotdeauna pe funcția tiroidei și prea putin - spre deloc pe dezechilibrul sistemului imunitar. Din păcate nu există autoimunologie -
ca specialitate pentru medici, de această ramură încă ocupându-se doar cercetătorii
care, însă, nu au contact cu pacienții. De aici și interesul
meu continuu în a mă specializa cât mai mult pe problematici legate de
autoimunitate și imunologie, tocmai pentru că am vrut să acopăr cât mai mult
acest tip de lacună de abordare. Dar mărturisesc că este foarte greu.
R. Ce ar trebui să facă pacientul/clientul zilelor noastre? Mai precis, cât la sută este indicat să se bazeze strict pe
medic și cât la sută ar trebui să reprezinte munca de autodidact? Când ar
trebui să se reorienteze spre un specialist de medicină funcțională/holistică?
Este un memo care circulă pe
internet pe tema asta, o discuție medic-pacient, în care medicul spune “nu
confunda ce citești tu ici-colo pe internet cu toți anii mei de studiu la o
facultate de medicină!”, iar replica
pacientului: “nu confunda cele câteva săptămâni pe care (poate) le-ai dedicat
bolii mele în școală cu faptul că eu trăiesc cu boala asta și mi-o gestionez de
ani de zile”. Cred că adevărul e undeva la mijloc. Ceea ce este însă evident e
că suntem întru totul responsabili de corpul nostru și de sănătatea noastră.
Cele mai mari frustrări personale apar când clienții îmi cer suplimente care se
le reducă din simptome, dar fără ca ei să fie nevoiți să depună vreun efort în
a schimba ceva în stilul lor de viață, adică la ceea ce i-a adus inițial la
acel diagnostic. Până când nu înțelegi că tu ești parte activă din procesul de însănătoșire și că relația
cu terapeutul e una de colaborare, nu vei obține prea multe rezultate. Tocmai
din acest motiv consultațiile la noi durează mai mult, pentru că noi explicăm
și mecanismele care produc dezechilibrele. Dacă înțelegi, știi și ce să
corectezi! Un terapeut bun e cel de care clientul/pacientul nu va mai avea
nevoie în cele din urmă, pentru că boala sa va fi intrat în remisie.
Medicina funcțională are un rol
minunat în prevenție (când simptomele sunt prea vagi sau nu destul de grave
pentru a primi un diagnostic) sau în cazul bolilor cronice, cele care sunt
datorate unui stil de viata nesănătos. Pentru probleme acute cu siguranță
nu!
R. Cât este luarea în greutate
rezultatul unui dezechilibru hormonal și cât al existenței unei inflamații in
organism?
Luarea în greutate poate fi
rezultatul unui dezechilibru hormonal, al existenței unei inflamații în
organism, al unui dezechilibru hormonal provocat de inflamație, al unui
dezechilibru hormonal provocat de dieta care la rândul ei poate provoca
inflamație, al unui dezechilibru hormonal provocat de stilul de viață. De
obicei e un mix.
R. De când am început studiul în
particular al bolii, implicațiilor ei, dar mai ales despre dieta AIP, am
descoperit un accent foarte mare pus pe sănătatea intestinelor. Personal am
aflat de "leaky gut - intestinul permeabil" de abia în urma cu vreo
doi ani. Deși pare să fie una din principalele cauze ale bolilor inflamatoare,
nu este încă discutată la nivel de educație a maselor. În mediul nostru
medical, accentul se pune pe stomac, foarte multă lume primind o medicamentație
antiacidă. Deși, conform celor afirmate de specialiștii în medicină funcțională
din US, aceasta este o mare greșeală. Poți să dezvolți problema?
Dacă pomeneai de “leaky gut” în urmă
cu câțiva ani, în mediile academice, riscai să primești o reacție zeflemitoare.
Acum însă, permeabilitatea intestinală a devenit o certitudine științifică, la
fel ca multe altele. Analizele de microbiom, care au și markeri ce țin de
sănătatea intestinală, testează zonulina sau imoglobulina A secretorie, iar
acești doi markeri (printre altele) ne spun foarte multe lucruri din ceea ce se
întâmplă la nivel de intestin.
În ceea ce privește aciditatea,
lucrurile nu sunt simple, de multe ori poate fi fals-cauzată de o prezență de
H.Pylori. De multe ori însă, aciditatea e provocată de o secreție redusă de
acid clorhidric. Există o carte foarte bună pe tema asta, “Why Stomach Acid is
Good for You”, scrisă de Jonathan Wright M.D., pe care o recomand tuturor. Dacă
ar fi să sintetizez în puține cuvinte esența, autorul spune că aciditatea nu e
o problemă cauzată de o secreție prea mare a stomacului, ci una datorată
sfincterului esofagian inferior care se deschide când nu trebuie. Iar dintre
motivele de funcționare greșită ar fi: alergiile alimentare (deseori lactatele
de origine bovină sunt o problemă), toxinele (inclusiv cafeina, nicotina sau
alcoolul), unele alimente, unele medicamente antiinflamatorii des folosite,
stresul etc. Medicamentele antiacide nu fac decât să înrăutățească o problemă
deja existentă, mai ales dacă sunt luate greșit și pe termen lung. Pentru că
împiedică o digestie corectă cu toate consecințele de rigoare: dacă suntem ceea
ce mâncam - digerăm și absorbim, deci fără acid clorhidric - nici nu digeram,
dar nici nu absorbim.
R. Când ar trebui o femeie să se
îndrepte spre un endocrinolog? Ce semne ale corpului sau ce ar trebui să-i dea
de gândit că în organismul ei există un dezechilibru hormonal?
Eu sunt pentru testarea cel putin
anuală pentru toată lumea, ca și control preventiv, a unor diverse vitamine și
minerale (D, B12, folat, calciu, magneziu, fier), a colesterolului, a
hemoleucogramei, a glicemiei și, în cazul femeilor, inclusiv a valorilor
tiroidiene (nu neapărat a anticorpilor în faza inițială), bineînțeles în
colaborare cu medicul de familie. Acesta ar trebui să-și îndrepte pacienții spre
un medic specialist, în condițiile în care aceste valori ajung să fie apropiate
de una din extremele normelor de referință. Sănătatea și boala nu funcționează
ca un buton de on/off. Dacă, de exemplu, avem glucoza serică aproape de 100, nu
trebuie să așteptăm să depășească această valoare ca să putem pune un
diagnostic de pre-diabet. Putem avertiza pacientul cu mult înainte că ar trebui
să aducă anumite modificări dietei și stilului de viață, tocmai ca să evite creșterea
glicemiei. O valoare de 99 nu înseamnă sănătos, iar o valoare de 100
înseamnă deja bolnav; există o mare marjă de prevenție înainte de
acel 100, marjă în care putem acționa și împiedica evoluția
diabetului.
Pentru problemele tiroidiene, orice
dezechilibru la nivel de energie, de greutate, de concentrare, de metabolism,
inclusiv de digestie, ar trebui să dea de gândit. Circulația proastă, pielea
uscată, căderea părului sunt simptome destul de comune. La fel ar trebui să fie
făcute mai multe teste dacă apar dereglări menstruale sau probleme de infertilitate,
labilitate emoțională, inclusiv depresie sau oboseală cronică.
R. Dieta AIP o recomanzi strict pt
bolile autoimune sau și pt cele inflamatoare? Și aici nu mă refer doar la clienții care ajung la cabinetul unde lucrezi tu. Majoritatea persoanelor din
comunitatea noastră cunosc faptul că, odată ce ai o boală autoimuna, este
foarte posibil să mai dezvolți și altele "la pachet". Chiar avem
membri cu mai multe afecțiuni. Cum își poate da seama cineva că a mai dezvoltat
încă o boală autoimuna? Care e maximul de boli autoimune „deținute” de clienții tăi?
E greu de spus câte boli autoimune
are fiecare pentru că în Romania e foarte greu să testăm așa ceva. Dr.
Kharrazian spune că atunci când are un pacient cu o boală autoimună, prima
întrebare pe care i-o pune este: „unde sunt restul?” Există un test într-unul
din laboratoarele de medicină funcțională care se ocupă în mod exclusiv de
autoimunitate: Cyrex, Array 5, care testează cei mai comuni anticorpi; sunt în
jur de 30 de markeri, și care e unul din screeningurile inițiale.
În altă ordine de idei, există 3
stadii ale autoimunității și doar în stadiul 3, când simptomele devin foarte
evidente, vine și diagnosticul. Acest tip de teste ne poate spune la ce alte
organe sau țesuturi avem anticorpi, mai ales că între stadiul 1 - când există
doar anticorpii, dar nu sunt simptome - și stadiul 3, pot trece și 20 de ani.
Iar testele ne pot spune dacă e vorba de autoimunitate doar la unul sau mai
multe organe sau e vorba de autoimunitate sistemică. Cu clienții români nu am
făcut acest tip de test, așa că știu doar de cazurile în care bolile au fost
diagnosticate. Numărul cel mai mare de boli autoimune ale unei singure persoane
cu care am lucrat este de 3, dar deseori văd două boli autoimune.
De anul acesta fac și eu parte din
practicienii care pot face analize prin laboratoarele Cyrex.
R. Și că tot vorbeam de plimbatul
de la un specialist la altul..., am citit pe grupul nostru niște povesti grele
de tot, complicații medicale grave, operații, etc, cu o calitate a vieții
extrem de scăzută. Crezi că multe din aceste complicații sunt rezultatul
tratării pe bucăți a organismului, cu medicamentații ale căror efect secundar
nu au făcut altceva decât să facă din acești bolnavi prizonieri într-un cerc
vicios întreținut de o abordare depășită & eronată a adevăratelor cauze?
Greu de spus și nu-mi plac
generalizările, cred ca depinde de la caz la caz. Fără îndoială o abordare care
se axează pe prevenție ar opri multe din aceste simptome înainte de a deveni
atât de grave încât să ajungă un diagnostic propriu-zis. Poate fi însă vorba și
de cascade de inflamație cauzate de o predispoziție genetică combinată cu o
stare de stres și un stil de viață și de alimentație nesănătos. Plus că, hai să
recunoaștem, majoritatea oamenilor se îndreaptă spre un medic doar când
simptomele au devenit deja supărătoare, ceea ce înseamnă că boala s-a instalat.
R. Chiar dacă fiecare om e
diferit, la fel și structura și reacția organismului, tu ai identificat cauze
comune la clienții tăi?
Cauzele sunt întotdeauna un mix dintr-o
listă lungă, nu e niciodată una singură doar: predispoziția genetică, reacții
la anumite categorii de alimente, triggeri de natură chimică, toxine, viruși,
bacterii, paraziți, mucegai, probleme de detoxifiere, stres, calitatea
somnului, calitatea relațiilor, etc. Nu există neapărat un tipar, dar am
observat că prezența patogenilor e destul de comună.
R. Știm că și boala celiacă este o
boală autoimună. Dar am observat că cei ce au această afecțiune nu țin nici o
dietă specială, ci se orientează strict asupra etichetei de „gluten free”. Este
boala celiacă considerata mai ușoară decât altele? E ok pentru un celiac să
consume lactate, făinuri din cereale (chiar și cu specificația gluten free),
leguminoase, nuci etc, adică alimente considerate „triggeri” în afecțiunile
inflamatoare/autoimune?
Cyrex Labs au un test special pentru
acei celiaci care nu răspund bine unei diete fără gluten. Se numeste Array 4 și
testează reactivitatea încrucișată (ideal se testează împreună cu Array 3X,
care e testul de intoleranțe/sensibilități la gluten - diferite tipuri de
gliadină - și alte peptide din grâu atât de tip IgG cât și IgA). Datorită
acestei reactivități încrucișate, cam 25% din celiaci au probleme și cu alte
cereale, chiar și cu cele care sunt în mod natural fără gluten, dar și cu
lactatele, drojdia sau cafeaua instant. Eu cunosc mulți celiaci care au și o a
doua boală autoimună, semn că atacul autoimun nu a fost neapărat oprit doar
printr-o dietă fără gluten, chiar dacă la nivel de intestin simptomele s-au
atenuat.
R. În familia mea au existat mai
multe episoade „grele” datorate unor boli grave ale membrilor săi. Urmările
acestora la nivel emoțional le-am resimțit din plin, materializate mai târziu
în Tiroida Hashimoto. Tot timpul eram conștientă că ceva-cândva avea să
explodeze. Pe tot acest parcurs însă, de asistare a bolnavilor mei, am observat
că nu se pune deloc accent pe partea emoțională. Nici la nivel de
individ-suferind, mai ales în cazul persoanelor mai în vârstă - care nu au fost
încurajate/educate niciodată să-și exprime și să-și managerieze
sentimentele/stările, dar nici la nivel de abordare medic - pacient. În
consecință, pe zi ce trece devenim parcă tot mai slăbiți în acest
„compartiment”, de unde și creșterea alarmantă a numărului de bolnavi. În toată
această imagine de ansamblu, cât crezi că reprezintă factorul „alimentație” și
cât factorul „emoțional” ?
Îmi pare rău să aud. Sunt cu
siguranță la fel de importante: stresul, lipsa de somn, carența de emoții
pozitive, lipsa de susținere, dramele emoționale cum ar fi pierderea cuiva
apropiat sau trecerea printr-un divorț, o copilărie în care individul a avut
parte de suferință sau a fost martor la vreo traumă, abuz, violență sau
abandon, toate acestea pot fi cauze declanșatoare tocmai pentru că pun corpul
într-o stare de criză, supra-activează partea simpatetică și ajung, la un
moment dat, să supra-activeze și sistemul imunitar. Abordarea holistică ia în
considerare și aceste aspecte, tocmai pentru că suntem mai mult decât o sumă de
organe și țesuturi.
R. Societatea zilelor noastre, pe
lângă toate avantajele care le-a adus prin descoperiri științifice, tehnologie
etc, pare să profite mai mult ca niciodată de suferința omului. Numeroase
companii s-au ridicat & îmbogățit de pe urma dramelor personale. Să fie
ăsta un rezultat al inerției/indiferenței noastre sau pur și simplu al lipsei
de informație, de educație? Cum am putea să „creștem” mai frumos, mai sănătoși?
Care ar fi pilonii sociali care să-i ofere individului echilibrul atât de
necesar în sănătatea fizică & mintală?
Cred că această întrebare necesită
un răspuns mult prea amplu, pentru un alt interviu poate 😊 Nu cred că societatea de azi
e diferită de alte societăți, exploatarea omului de către om, în diferite
forme, a existat dintotdeauna. De aceea continuă să rămână foarte important ca
fiecare să facem bucățica noastră de bine în lume, ori de câte ori avem ocazia,
fără să așteptăm neapărat răsplata. Și să avem empatie!
R. Am citit cum că și diabetul ar
fi considerat o boală autoimună. Este AIP potrivit în cazul bolnavilor de
diabet? Cum am putea să le schimbăm percepția învechită care îi ține atașați de
ideea că "la diabet trebuie să mănânci bine" ... adică mai mult, mai
des, cu mai multă carne, etc decât alți oameni?
Diabetul de tip 1 este o boală
autoimună și răspunde în mare parte la aceleași mecanisme ca și restul bolilor
autoimune, cu unele personalizări legate de specificul ei. Diabetul de tip 2
însă e o boală cronică legată de un profund dezechilibru glicemic. O dietă
săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, cât mai aproape de o dietă
ketogenică, ar fi probabil cea mai bună soluție. AIP, prin eliminarea de
cereale, cartofi, leguminoase și zahar, tinde să fie o dietă mai săracă în
carbohidrați și glucide și deci ar putea funcționa și pentru cei diagnosticați
cu diabet. E însă și o dietă restrictivă și, dacă nu sunt motive, nu aș face o
dietă și mai restrictivă decât este. Bolnavii de diabet nu au probleme cu
lectinele sau solanaceele (doar cartofii pot fi mai problematici), iar atâta timp
cât indicele glicemic a ceea ce consumă e redus, ar trebui să poată consuma
liniștiți produse care celor diagnosticați cu o boală autoimuna nu le fac bine
.
În ultimul timp se vorbește, în
studiile de specialitate, și de diabet de tip 3, care e boala Alzheimer - și
care răspunde bine la o dietă de tip keto.
R. Este autismul o boală
autoimuna? Dr Amy Myers spune în cartea sa că a tratat cu succes copii cu
autism, prin dieta AIP. Tu ai avut cazuri de genul acesta?
Nu am lucrat cu persoane
diagnosticate cu autism așa că nu am experiență directă. E însă o problemă de
sănătate foarte complexă și cauzele sunt multiple. E posibil ca, în unele
cazuri, o dietă ce exclude orice tip de potențial inflamator, cum ar fi dieta GAPS
sau AIP, să dea rezultate bune. Dar ar fi optimist și greșit să spunem că orice
pacient diagnosticat cu autism își va reveni dacă va urma acest tip de
dietă.
R. Care este adevărul despre super
foods vizavi de utilizarea lor în alimentația bolnavilor autoimuni? Ne ajută
sau mai mult ne fac rău prin stimularea sistemului imunitar?
Depinde. În genul acesta de
afecțiuni nu există răspunsuri simple: pe unii îi ajută pe alții nu. Văd că
multă lume spune despre echinacea că nu ar fi bună. Pentru unii însă, dimpotrivă,
e chiar binevenită pentru că stimulează acea parte de sistem imunitar care la
ei e mai slăbită. Am să deviez puțin de la întrebare pentru că unul din
ultimele studii despre care se discută în lumea autoimunității e rolul
inflamatoriu al sării în atacul autoimun. Sarea nu e superfood și toată lumea o
folosește, dar se pare ca întețește atacul autoimun. Asta nu înseamnă că
trebuie să renunțăm toți la sare, dar dacă consumam sare mai multă ar trebui să
balansăm cu potasiu. În plus, o mare parte dintre noi avem nevoie de mai multă
sare în alimentație pentru că glandele suprarenale sunt prea slăbite. În aceste
cazuri, sarea devine cel mai bun prieten.
R. Cei ce au creat dieta AiP spun
că excluderea și apoi reintroducerea în alimentație a unor produse ar fi cea
mai bună/eficientă metodă de a-ți testa intoleranțele alimentare. Pe grupul
nostru de FB lumea vorbește mult despre analize, teste. Care costă. Și nu
puțin. Ce analize/teste recomanzi tu pacienților cu Hashimoto?
Dr. Kharrazian a promovat prima dată
acest tip de dietă, doar că nu se numea AIP atunci, ci pur și simplu dietă de
eliminare. Tot el spune însă că dieta (AIP sau nu) nu e soluția tuturor problemelor.
Înțeleg că lumea caută soluții și-și dorește ca acestea să fie doar la o
furculiță distanță, dar din păcate nu e mereu așa. Nu întotdeauna
supra-activarea sistemului imunitar ține de intoleranțe alimentare și de
permeabilitate intestinală, în pofida a ceea ce citim în unele cărți traduse și
la noi. Multe răspunsuri nu vin singure, e nevoie de teste care într-adevăr nu
sunt tocmai ieftine, dar sunt teste care ne pot da, în câteva săptămâni,
răspunsuri pe care le-am cautat ani de zile sau toată viața.
Eu verific întotdeauna carențele
nutriționale pentru că multe din vitaminele și mineralele de care ducem deseori
lipsă au un rol în echilibrarea funcției tiroidiene. Dar mulți clienți au
probleme mai mari decât atât și fără testări nu-ți rămâne decât ghicitul și
„încercatul cu degetul”, ceea ce nu e tocmai ideal ca și tratament. De exemplu,
mulți au dezechilibre la nivel de floră bacteriană și prezențe patogene, iar în
cazul acesta mai degrabă testarea funcționează decât ghicitul. În funcție de ce
simptome există, eu testez GI Map pentru microbiom și prezențe patogene, plus
testele Cyrex pentru permeabilitate intestinală, pentru reacție la gluten,
teste de reactivitate încrucișată sau teste de intoleranțe. Ar mai fi și
testele de 24 de ore de cortizol de la Genova Diagnostics, testele de neurotransmițători,
testul OAT (organic acids test) de la Great Plains, sau testele de
estrogen/progesteron și metaboliții lor cu DUTCH de la Precision Analytical. Ar mai fi și
altele, dar acestea sunt cele mai frecvente.
R. Cum vezi tu viitorul din
punctul de vedere al specialistului funcțional?
Ca un alergat pe munte 😀. Obositor, cu multe
obstacole, dar și când ajungi într-un punct cu vedere panoramică și te uiți în
jur și vezi cât ai urcat/avansat, e un sentiment de satisfacție, de împlinire foarte
plăcut!
R.
Închei aici, mulțumindu-ți din nou și cu speranța să ne mai reîntâlnim.
Mulțumesc și
eu, întrebările au fost foarte interesante și bine gândite. Pentru cei care vor
să afle mai multe sau să lucrăm împreună, mă pot contacta pe adresa nutrition@mariaplaias.com sau pe
pagina de facebook: https://www.facebook.com/mariaplaiasnutrition/.
Consultațiile, cu marea majoritate a clienților romani, au loc online via
Skype, sau alte programe ce permit videocall-ul.
Numai bine!
Comentarii
Trimiteți un comentariu