ABC-ul bucătăriei AIP/PALEO

Odată ce ai făcut (voit sau obligat) pasul în dieta Protocolul Autoimun (AIP), vei intra în contact cu mulți termeni noi, dar și produse/ingrediente folosite în noile rețete. Mie mi-a trebuit ceva timp să cercetez pe diverse site-uri sau bloguri ce anume înseamnă toți acei termeni și cum să-i integrez în noul meu stil de viață. Sau ce sunt mai exact anumite produse, la ce sunt bune și unde să le găsesc pe cele mai calitative, dar și să învăț să le integrez în bucătăria personală. La fel și despre ustensilele de mare ajutor la gătit.
Pe parcursul timpului am observat aceleași întrebări și la alte persoane, așa că m-am gândit că nu ar strica să compilez o listă pentru un „proaspăt AIP-ist”. Chiar dacă mulți dintre voi pot deja cunoaște termenii/produsele, materialul l-am conceput pentru cei care poate încă nu au utilizat niciodată așa ceva în bucătăria/alimentația lor, atât produse alimentare cât și nealimentare.
Menționez și aici că dieta intră sub auspiciile Protocolului Autoimun doar până la reintroduceri! Din acel punct, lărgindu-ne gama alimentelor permise spre consum, intrăm deja pe teritoriul PALEO. De aceea în lista de mai jos veți întâlni și termeni/produse/ingrediente folosite nu doar în AIP. 

A
⬩ agave
⬩ agar-agar
⬩ agenți de îngroșare & emulsifiere (gumă de guar, caragen, etc)
⬩ alge (chlorella, spirulina)
⬩ alimente fermentate
⬩ alune tiger
⬩ amidon
⬩ amino (sos) de cocos
⬩ andive
⬩ anti-inflamatori nesteroidieni
⬩ avocado

B
⬩ banane verzi/platanos
⬩ bicarbonat de sodiu fără aluminiu
⬩ blender/blender de mare viteză
⬩ blender vertical
⬩ bok-choy (salată)

C
⬩ cartofi dulci
⬩ cană gradată cu mâner
⬩ carob
⬩ cântar
⬩ cereale (include quinoa și orezul)
⬩ chipsuri de cocos
⬩ chopper
⬩ cicoare
⬩ clește de bucătărie
⬩ colagen hidrolizat
⬩ conservanți
⬩ containere pentru depozitat alimente
⬩ contaminare cu gluten
⬩ cream tartar (bitartrat de potasiu)
⬩ curățitor de legume

D
⬩ densitate nutritivă
⬩ dovleac
⬩ dovleac plăcintar
⬩ dovlecel
⬩ drojdie inactivă

E

F
⬩ făinuri fără gluten
⬩ făină de alune tiger/chufa
⬩ făină de arorut (arrowroot)
⬩ făină de banane verzi
⬩ făină de cartofi dulci
⬩ făină de cassava
⬩ făină de cocos
⬩ făină de tapioca
⬩ fenicul
⬩ fructe de mare
⬩ fructoză
⬩ fulgi de cocos

G
⬩ gelatină
⬩ grăsimi sănătoase
⬩ grătar răcire

H

I
⬩ iceberg salată

Î
⬩ îndulcitori naturali
⬩ îndulcitori artificiali

J

K
⬩ kale
⬩ kombucha

L
⬩ lapte de cocos
⬩ lapte de alune tiger
⬩ lactate
⬩ lapte vegetal
⬩ leguminoase (nightshades)
⬩ limetă (lămâia verde)

M
⬩ mandolină
⬩ măsuri americane
⬩ măsline
⬩ miere
⬩ melasă
⬩ merluciu
⬩ mixer vertical
⬩ mixer de mână

N
⬩ nuci caju
⬩ nuci braziliene
⬩ nuci macadamia

O
⬩ Omega 3
⬩ Omega 6
⬩ Omega 9
⬩ oțet balsamic
⬩ oțet din cidru de mere
⬩ oțet de mere

P
⬩ paletă de bucătărie
⬩ paste konjac
⬩ paste/tăiței din legume
⬩ praf de copt AIP
⬩ praf de usturoi sau usturoi pudră
⬩ perle de tapioca
⬩ presă pentru tortilla

R
⬩ radicchio (salată)
⬩ robot de bucătărie
⬩ rucola

S
 sardine
⬩ sare de mare
⬩ satâr
⬩ scorțișoară de Ceylon
⬩ semințe (cacao,
⬩ sirop din flori de cocos
⬩ sirop de arțar
⬩ slow cooker
⬩ smântână/frișcă/cremă de cocos
⬩ smoothie
⬩ sparanghel
⬩ solanacee
⬩ sos de pește
⬩ spiralizator de legume
⬩ supă de oase

Ș
⬩ șalotă
⬩ ștevie

T
⬩ tahini
⬩ tigaie grill
⬩ tigaie wok
⬩ tocător lemn
⬩ tocător polietilenă
⬩ ton (pește)
⬩ topinambur
⬩ turmeric

Ț
⬩ țelină apio

U
⬩ ulei de cocos/untură de cocos
⬩ ulei/untură de palmier
⬩ ulei de avocado
⬩ uleiuri procesate
⬩ uleiuri nerafinate
⬩ unt de cocos
⬩ unt ghee (unt clarificat)

V
⬩ varză de Bruxelles
⬩ vegetale


Z
⬩ zahăr de cocos
⬩ zahăr muscovado
⬩ zucchini

Comentarii