Crochete de cartofi dulci AIP

Cred că nu există persoană căreia să nu-i placă crochetele din cartofi. Sunt adorabile și foarte gustoase. Înainte de AIP obișnuiam să le fac din cartofi obișnuiți, la care mai adăugam si brânză telemea sau cașcaval (rase pe răzătoarea mică). Plus pesmet în ou pe deasupra. Doar că în AIP toate astea pică, așa că am încercat o variantă mai simplă cu cartofi dulci. În mod normal, crochetele se prăjesc în baie de ulei, dar eu am încercat să evit așa ceva, mai ales după indigestia urâtă care am făcută la început de regim, din cauza chifteluțelor prăjite în ulei de cocos. De atunci mă țin la distanță de prăjit în baie de ulei, chiar dacă mare parte a meselor noastre le pregătesc la tigaie. Însă folosesc foarte puțină grăsime, mai mult pentru sotat. 

Ingrediente:
▸2 cartofi roșii de dimensiuni medii
▸2 linguri de ulei de măsline
▸2 linguri de făină de cocos (atenție! cernută neapărat înainte!) sau cassava
▸ condimente (pătrunjel sau busuioc sau rozmarin mărunțit)
▸ pudră de usturoi
▸ pudră de ceapă (opțional)
▸ sare după gust

Mod de pregătire:
Fierbeți cartofii în coajă, aprox. 20 de minute (încercați-i cu furculița). Cartofii dulci fierb mai repede decât cei obișnuiți. Lăsați-i să se răcească, apoi curățați-i de coajă și dați-i prin răzătoarea mare. Între timp puteți da drumul la cuptor, să se preîncălzească. Răsturnați cartofii rași într-o sită și apăsați-i bine să iasă din ei excesul de apă. Puneți-i într-un bol, împreună cu restul ingredientelor (nu uitați, făina de cocos trebuie neapărat cernută înainte!). Din uleiul de măsline folosiți doar o lingură acum, restul pentru uns. Pregătiți o tavă cu foaie de copt în ea. Modelați, din aluat, biluțe mici în palmă, apoi așezați-le frumos în tavă. Ungeți-le (sau stropiți-le) cu ulei de măsline pe deasupra. Introduceți tava la cuptor. Atenție, cartofii dulci se înnegresc la fund, așa că după vreo 15 minute, asigurați-vă că ați întors, pe rând, toate crochetele. Mai lăsați-i încă 15 minute, după care puteți să-i scoateți. Puteți să-i serviți ca și garnitură lângă fripturi sau simpli, alături de sos guacamole. 
Poftă bună!


Comentarii