Mic dejun AIP sățios și gustos

Mărturisesc că uneori sunt în pană de idei. Mai ales dimineața, dacă cumva nu am dormit suficient de bine și mă trezesc cu „celebra” ceață pe creier. De obicei însă, foamea și starea de moment mă inspiră să ghicesc un mic dejun reușit. Una din aceste reușite este și această rețetă sățioasă dar și foarte gustoasă.

Pastă proteică cu tortilla

Tortilla

Ingrediente:
140 g de făină Cassava
2 linguri făină de tapioca
177 ml ulei măsline sau avocado
177 ml apă călduță
2 lingurițe rase cu sare fină de mare (sau Himalaya)

Instrucțiuni: 
Amestecați într-un bol făinurile cu sarea. Adăugați uleiul și amestecați bine cu o furculiță. Adăugați apa și începeți să frământați cu mâna, vreo 5 minute. La început aluatul va fi sfărâmicios, dar după câteva minute de frământat, puteți încerca să-l adunați între palme. Dacă continuă să se sfarme, mai adăugați puțină apă și frământați. Consistența trebuie să fie asemănătoare cu plastilina, dar să nu se sfarme/zdrobească când este adunat între palme. Rulați-l într-un cilindru pe o suprafață de lucru.
Tăiați apoi 4-5 bucăți egale de aluat. Faceți din fiecare câte-o bilă, apoi așezați-o într-o două foi de copt și începeți să o întindeți ușor cu sucitorul. Cel mai simplu ar fi să vă achiziționați o presă pentru tortilla , care vă scutește de munca cu sucitorul. Întinzând bila de aluat cu sucitorul, va trebui să reveniți mereu să lipiți locurile care se desfac/rup, deci e ceva bătaie de cap.
Între timp puneți o tigaie pe foc (a mea este antiaderentă și nu folosesc ulei), iar când s-a încălzit, luați tortilla (cu tot cu hârtie) pe palmă, dar descoperită, iar - cu cealaltă mână - ridicați tigaia și așezați-o ușor peste mâna cu aluatul de tortilla, după care răsturnați-o ținând palma peste foia de copt. Așezați-o pe flacără și îndepărtați ușor foaia de copt. Se coace la foc mediu până ce apar umflături maronii în aluat, pe ambele părți. Aveți grijă cum o întoarceți cu spatula, să nu se rupă (eu am pățit-o).
Când e gata, ar fi indicat să o puneți pe un grătar de răcit, dar în lipsa lui merge și pe un șervet de bucătărie. 
Repetați operațiunea pentru fiecare bucată tăiată din aluat sau gătiți doar pentru numărul de persoane ce servesc micul dejun, iar restul de aluat păstrați-l într-o folie de nylon, la frigider. Mai bine se păstrează aluatul, decât tortilla gata făcută!
Uneori, mai ales dacă mă grăbesc, în loc de formă de tortillas, fac pâinici din acest aluat care sunt tare plăcute ochiului, dar și cumva mai ușor de manevrat. Inclusiv la mâncat 😉


Pasta proteică

Ingrediente:
2 buc. avocado bine copți
1 conservă de ton mărunțit în suc propriu
ceapă (una mică - tăiată mărunt sau fulgi de ceapă deshidratată)
2 gălbenușe fierte tari (dacă ați reintrodus)
Sare după gust

Punem două ouă la fiert; pentru a ieși suficient de tare încât să putem ușor desparți gălbenușul de albuș, e nevoie să fiarbă cam 10 minute, calculate din momentul în care a început să clocotească apa. (Săriți acest pas dacă nu ați reintrodus oul sau dacă nu-l tolerați). Desfaceți avocado și scoateți sâmburele cu vârful unui cuțit mic. Scoateți pulpa cu ajutorul unei linguri, apoi tăiați-o în cubulețe mărunte pe un tocător din lemn, după care o răsturnați într-un bol ceramic. Desfaceți conserva de ton mărunțit și strecurați lichidul în chiuvetă, apoi răsturnați conținutul peste avocado.  Adăugați ceapa și sare după gust. Apoi gălbenușul. Amestecați compoziția ușor, cu ajutorul unei furculițe, până ce se omogenizează, apoi serviți-o în boluri mai mici, cu măsline pe deasupra.
Este o pastă extrem de sățioasă, dar și foarte gustoasă! Se pretează perfect inclusiv ca aperitiv de sărbători și nu doar pentru AIP-iști!




Comentarii