Începutul schimbării. Dieta AIP

Pe parcursul vieții ți se transmit mesaje ajutătoare pe diverse căi. Totul e să fii deschis și să recunoști atunci când o întâmplare, un email sau o discuție cu cineva reprezintă mai mult decât ceea ce pare. Iar asta se întâmplă atunci când un cuvânt sau o frază crează un adevărat declic în mintea ta, ca un bec care se aprinde brusc.

Mereu mi-a plăcut să studiez natura umană, să aflu modalități prin care să mă cunosc mai bine, să pot accesa calități native prin care să ajung la versiunea mai bună a mea, dar și a vieții mele. Și totodată să-i pot înțelege & ajuta pe cei din jurul meu.
Așa am ajuns să cochetez cu Astrologia, Numerologia, iar mai nou cu Human Design!
 Fără să am posibilitatea să ajung la cursuri de specialitate, dar citind ce mi-a picat la mână din mediul online (cărți, articole) sau din emisiuni de pe Youtube, am descoperit oameni de valoare, specialiști (și nu din cei autoproclamați), pe care am început să-i urmăresc și să învăț și de la ei.

„Întâmplător”, în urmă cu vreo doi ani, am ajuns să citesc despre mandalele personalizate. Și m-au fascinat, deși nu am avut timp să intru prea mult în profunzimea tehnicii. Întâmplarea a făcut ca unul din specialiști să ofere, la un moment dat, o reducere substanțială la interpretarea mandalei personalizate și imediat am luat legătura cu el. Iar ce am aflat din „citirea” lui m-a alertat, mai ales în ceea ce privește sănătatea:
„Starea de sănătate nu este grozavă... La nivelul gâtului, al tiroidei, nu-i foarte bine, ca și cum vorbitul epuizează, ca și cum ar fi limitate gradele de libertate. S-ar putea somatiza ca probleme ale tiroidei cu efecte în tot corpul, de la greutate prea mică sau prea mare (...) trebuie avut grijă ce și cum mănânci, să te asiguri și că persoanele din jur au ce mânca și să nu folosești în rău această calitate - trebuie să faci remedii, nu otrăvuri. O strânsă legătură între durerile de cap și alimentație, mai mare decât la alte persoane, așa că grija la alimentație trebuie să fie permanentă.”

Ăsta a fost, ca să spun așa, primul semnal de avertizare venit din exterior cum că aș avea nevoie de o schimbare în alimentație/dietă!

Niciodată nu am fost o mâncăcioasă, nu am făcut abuzuri, și din acest motiv mi-a fost greu să înțeleg ce anume trebuia să schimb din alimentație. Mesajul mi-a rămas însă adânc întipărit în minte, de unde rula când în background, când în prim-plan. Dar în lipsa unui ajutor concret spre ce anume să mă îndrept, nu am știut cum să acționez, așa că nu am luat nici o măsură prea radicală. Însă m-am îndreptat pentru prima dată în viață la un endocrinolog! (episod amintit în prima postare).
Așa am auzit pentru prima dată de Tiroida Hashimoto, însă - în lipsa explicațiilor medicului - nu prea am înțeles eu ce însemna cu adevărat și cât de serioasă este.

Drumul spre schimbare. Dieta
Un alt „mesaj” ce a trezit ceva în mine a venit via vlogul unei românce din America, ce se confrunta cu probleme inflamatorii și ovare polichistice. (Merită urmărit materialul, spune multe). Parcă mi se reactivaseră semnalele ce le tot primisem, creând o rețea ce pornea de la informațiile Alinei. De acolo am primit invitația unei nutriționiste de a mă înscrie în grupul Hashimoto România , pe Facebook. Mi-am recunoscut simptomele, m-am liniștit că nu eram singura care mă confruntam cu așa ceva, dar cel mai important era că găsisem în sfârșit răspuns la unele din întrebările mele. La început, mulțimea de informații cu care am venit în contact mi s-a părut extrem de întortocheată. Iar ca să le pot ordona și sedimenta într-o formulă ușor de digerat pentru mine, mi-a luat câteva luni. Practic cam toată vara. Și așa a început studiul intens! Documente întocmite de nutriționiștii-fondatori, cărți, discuții. Informații cu care rezonam din ce în ce mai puternic!

Iar când, de ziua mea, am primit cadou o sumă de bani, am hotărât s-o folosesc în scop personal (și nu pentru casă, cum obișnuiam). De mult timp îmi doream să-mi aflu ora exactă a venirii mele pe lume, ca să îmi pot obține hărți personalizate (online) de astrologie, human-design, etc. Am contactat un specialist, un domn astrolog pe care-l urmăresc de mulți ani, singurul din țară care poate să-ți afle ora nașterii. Am luat legătura cu dânsul și, după o serie de întrebări și răspunsuri, am primit ceea ce doream, plus interpretarea hărții. Iar în încheierea celor 8 pagini, astrologul mi-a transmis un mesaj (în roșu) care m-a pus serios pe gânduri, despre necesitatea stringentă de a face o schimbare în viața mea, altfel voi avea probleme serioase!

Deja în mintea mea clipea tot mai puternic acel bec, aprins de interpretarea mandalei, dar și de informațiile acumulate între timp. Mentalul meu se pornise a lucra serios pe dieta îndelung dezbătută pe grupul de suport: dieta autoimună - prescurtată AIP (Autoimmune Protocol). De parcă începeam să văd mâncarea cu alți ochi, iar stomacul meu reacționa „strâmbând din nas” la unele alimente descrise ca fiind nocive. Citind comentariile persoanelor de acolo, mi-am dat seama că dieta nu era ceva simplu, era vorba de excluderea a tot ceea ce noi îmbrățișăm ca fiind „comfort food”.
Chiar dacă goji intră în mod normal la Solanacee, eu le-am pus la fructe, pentru că lumea așa le cunoaște!

Prima reacție ce răsare din partea celor ce citesc lista alimentelor interzise este: „și atunci ce mai mâncăm?”. Asta arată cât de atașați suntem de mâncare. Cred că ne e mai ușor să facem orice altă schimbare decât una drastică în alimentație. Iar asta din cauză că mulți dintre noi trăiesc pentru a mânca și nu invers sau își găsesc în mâncare refugiul, un fel de alinare pentru psihic. Însă tocmai unele din aceste alimente ajung să întrețină un lanț vicios extrem de dăunător atât pentru fizic, cât și pentru psihic. Până nu ajungem să ținem o dietă de excludere, nu avem cum să simțim pe piele noastră ce rău ne pot face anumite alimente. Iar glutenul, lactatele și zahărul sunt pe primul plan ca efecte nocive! Dar nici celelalte nu sunt mai prejos.
Ce trebuie să se înțeleagă din rostul acestei diete este că tocmai prin excluderea triggerilor alimentari, dăm voie organismului să-și revină, procesului inflamator - cauzator de boli autoimune - să se retragă și intestinului să se refacă! Mulți dintre noi habar nu avem că în interiorul corpului nostru există un proces inflamator care poate să se manifeste ani lungi de zile, nici că intestinul nostru este „perforat” de substanțele din alimentele ingerate (leaky gut = intestin permeabil). Ne simțim umflați, ne îngrășăm fără să fi schimbat cantitatea alimentelor ingerate, fața ne capătă acel aspect de „durduliu/buhăit”, ne dor articulațiile, obosim, nu ne mai putem concentra, piele se uscă, părul cade, ne simțim depresivi etc. Iar asta se poate întâmpla chiar și vegetarienilor/veganilor!
Și totul pleacă de la mâncarea ce trece prin sistemul digestiv, de aceea ”suntem cu adevărat ceea ce mâncăm”!

Primul pas - Pregătirea
Chiar dacă și eu consumam diferite gustări, gen pop-corn sau sărățele/covrigei care-mi ”alinau” stările de agitație, nervozitate, resimțite mai ales la nivelul stomacului, mi-am dat seama că dacă voiam să mă simt bine, trebuia să încep dieta! Primul pas a fost să mă pregătesc la nivel mental pentru Marea Schimbare. Mintea mea, după ce s-a alimentat serios cu informații, a început să-i dicteze corpului, în speță sistemului digestiv. Chiar dacă încă nu începusem să aplic dieta, mental eram deja în dietă, pregătindu-mi corpul pentru partea practică. Iar când am început, deja totul părea familiar. Iar ca să pregătesc terenul pentru întreaga familie, informațiile le-am împărtășit treptat și cu soțul meu, pentru că schimbarea nu avea cum să-l ocolească. Oricum și el avea problemele lui de sănătate, deci nu ar fi fost de nerecomandat. Însă mi-am dat seama că aveam să lucrez mult la partea de convingere cu el.

 Mi-am declarat intenția/dorința, iar Universul s-a ocupat de restul. Și într-un mod inedit!
Mașina noastră a fost stricată întreaga vară. Fiind veche, avea nevoie de mai multe reparații, iar soțul meu (dependent de mașină din cauza dizabilităților motorii) și-a dat seama că din pensie nu va putea acoperi astfel de costuri, așa că a aplicat pentru un credit bancar. Dar a durat mult până să primească un răspuns pozitiv, a schimbat bănci, a așteptat săptămâni întregi, ca într-un final (după 2 luni) să primească un credit printr-o terță firmă care colabora cu una din băncile la care aplicase. Însă o sumă mai mică decât dorise inițial și cu rate mai mari. La final a înțeles că nimeni nu agrează un pensionar pe caz de boală care, anual, trebuie să treacă prin comisia medicală, ceea ce în ochii creditorilor reprezintă un risc. 

Pasul II - Organizarea schimbării 
Ei bine, în timp ce soțul meu lucra la lista lui de cheltuieli, eu m-am apucat de ale mele.
După studiul intens al cărții  „Solutii contra autoimunitatii – Metoda Myers. Cum sa previi si sa combati toate bolile si simptomele inflamatorii”, scrise de doctorița americană Amy Myers (carte pe care o numesc „a doua Biblie a mea”), dar și a unor bloguri/canale You Tube de AIP, am aflat că, pentru a putea urma această dietă, aveam neapărată nevoie de câteva ustensile și echipament specific. Așa că, pe lângă lista pe care am denumit-o „Cămara AIP”, am mai întocmit una pentru „Bucătăria AIP”:



Alegerea echipamentului de bucătărie mi-a ocupat zile și nopți. Am citit sute de review-uri și pentru că aveam bugetul limitat, am căutat prețurile cele mai accesibile. Așa am ajuns să mai tai de pe lista inițială, să fac calcule peste calcule, dar să fiu și atentă să nu iau produse de calitate proastă. A fost o perioadă foarte stresantă, dar totodată frumoasă.

Pasul III - eliminarea produselor non AIP din bucătărie și reamenajarea
Înainte de a-mi amenaja la propriu bucătăria, am făcut o curățenie generală, scoțând de prin bufete și frigider tot ce nu era AIP friendly! Adică aproape tot! Apoi le-am donat surorii mele, inclusiv tocătoarele, unele aparate și tigăile, pentru a evita contaminarea între alimentele pe bază de gluten folosite înainte și cele gluten free din noua dietă. 

ÎNAINTE 



DUPĂ

 



  Am avut mari emoții în tot acest timp de pregătire, dar am prins repede drag de noua înfățișare a bucătăriei mele. A fost ca și cum un vis vechi de-al meu devenise realitate. Și aveam impresia că totul era mult mai curat și ordonat cu noile produse, ceea ce cumva mă asigura din fundal că totul va fi bine pentru sănătatea noastră. Apoi - conform recomandărilor astrologului de a respecta fazele lunii în tot ceea ce aveam să fac, odată cu luna nouă din septembrie am început și dieta AIP!

(continuarea în următoarea postare)




Comentarii